A kormány harcot indított a fasizmus ellen – Szlovákiában

Írta: parameter.sk - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Szlovákia történetében először került a fasizmus szó a kormány programjába. A közel 80 oldalas dokumentumban kétszer fordul elő.

fico_programove_2340902Az új koalíció által szerdán jóváhagyott kormányprogram két helyen is megemlíti a fasizmus elleni harc fontosságát. Egyes politológusok és szakértők szerint a kormány így reagál arra, hogy Marián Kotleba pártja a márciusi választások alkalmával bejutott a parlamentbe.

Míg az előző kormányprogramok mindössze általánosan utaltak az extrémizmus elleni harcra, addig a mostani program konkrétan leszögezi, hogy a kormány minden jogi és politikai lépést meg fog tenni annak érdekében, hogy ne adjon teret a parlamenten belüli extrémizmusnak.

Szakértői vélemények azt sem zárják ki, hogy a kormány célja akár Kotleba pártjának kizárása is lehet a parlamentből. Mindez pedig akkor fordulhatna elő, ha a ĽSNS törvényellenes lépéseket tenne.

A tervek szerint az alap- és középiskolás diákok a jövőben többet tanulnának a nemzetiségi kisebbségekről. Az iskolák nevelési órák keretén belül előznék meg a fiatal korban kialakuló radikális nézetek elterjedését. A kormány ezen kívül be akarja fejezni a szeredi holokauszt-múzeum építését is.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]