A Kneszet újra szavaz a palesztin családegyesítő törvényről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ujkelet.live tudósítása szerint egy minisztériumi bizottság vasárnap úgy döntött, hogy másodszor is szavazásra bocsátja a Kneszetben a vitatott törvényjavaslatot, amely megtiltja a palesztinoknak, hogy házastársukkal éljenek Izraelben, annak ellenére, hogy a koalíció nem támogatja teljes mértékben.

Ajelet Saked

A kormány júliusban nem tudott többségi támogatást szerezni az állampolgársági törvény módosításának elfogadásához, ami a 2003-as bevezetése óta először elévült.

A törvényjavaslat megakadályozza, hogy a Júdea és Szamáriában vagy Gázában élő palesztinok, akik izraeli állampolgárokkal házasodnak össze, házastársukkal együtt tartósan Izraelben éljenek, és megtagadja tőlük az állampolgársághoz vezető utat.

Ajelet Saked belügyminiszter (Jamina) javaslatát vasárnap elfogadta a törvényalkotási miniszteri bizottság, amely most a kormány támogatásával a Kneszet elé kerül.

Tamar Zandberg környezetvédelmi miniszter, a baloldali Meretz bizottsági képviselője ellenezte a törvényt, megjegyezve, hogy pártja nem támogatja a módosítást, hacsak nem tartják be a kormány által a törvénnyel kapcsolatban tett kötelezettségvállalásokat.

Nachman Sáj diaszpóraügyi miniszter a balközép Munkspártból tartózkodott a szavazáson.

Az iszlamista Ra’am is ellenzi a törvényt, de a pártnak nincs képviselője a bizottságban, mivel nincsenek miniszterei. Jelenleg nem világos, hogy a kormánynak lesz-e többsége a Kneszetben a módosítás elfogadásához.

A módosítás lejárta óta Saked arra utasította minisztériumában a lakossági, bevándorlási és határvédelmi hatóságot, hogy továbbra is úgy járjanak el, mintha a törvény érvényben lenne, miközben a palesztin családok kérelmei jelentősen megnövekedtek.

Múlt hétfőn az Államügyészség tájékoztatta a Legfelsőbb Bíróságot, hogy Saked még ebben a hónapban befejezi a jogalkotási folyamatot és elfogadtatja a törvényt, válaszul a palesztinok és emberi jogi szervezetek által benyújtott fellebbezésre.

A kormány válaszában közölte, hogy Gil Limon főügyész-helyettes a közelmúltban három megbeszélést folytatott az ügyben, az igazságügyi minisztérium pedig üléseket tart, hogy befejezze a témában – az új törvény elfogadásáig – az ideiglenes politikák és rendelkezések megírását.

Az állam közölte, hogy az ideiglenes szabályozással kapcsolatos munkálatok várhatóan január 16-ig befejeződnek. Saked pedig bejelentette, hogy négy héten belül szándékozik elfogadtatni a jogszabályt.

A családegyesítési törvényt, amely megakadályozza az izraeli állampolgárság vagy tartózkodási hely automatikus megadását azoknak a palesztinoknak, akik izraelivel kötöttek házasságot, először 2003-ban alkalmazták, és évente meghosszabbították.

A törvényt eredetileg azt követően fogadták el, hogy a családegyesítés útján 1993 és 2003 között mintegy 130 000 palesztin jutott be Izraelbe. Abban az időben az volt a legfőbb aggodalom, hogy az izraeli státuszt elnyerő palesztinok egy része terrorizmusba keveredhet, de volt egy demográfiai cél is: A biztonsági intézmény értékelése szerint a jogszabály nélkül mintegy 200 000 palesztin kapna izraeli állampolgárságot vagy tartózkodási jogot tízévente, állította anno a 12-es csatorna.

Teljes cikk

[popup][/popup]