A katonai bíróság ellen uszítókat tartóztattak le Izraelben

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A rendőrség biztonsági őrizetet rendelt el a katonai bírók védelmére, és éjjel előállított két izraelit, akik az interneten erőszakra uszítottak az Azaria-per bírói ellen, akik szerdán bűnösnek mondták ki emberölésben azt az izraeli katonát, aki tavaly márciusban agyonlőtt egy már meglőtt, magatehetetlenül fekvő palesztin késelőt Hebronban – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja csütörtökön.

Tüntetés az Azaria per ítélete ellen. Fotó: The Times of Israel

Azaria ügye megosztotta az izraeli társadalmat. Az ítélethirdetés alatt mintegy százan tiltakoztak a bíróság előtt, ahol erőszakos fenyegetések is elhangzottak.

Az ítélet nyomán elöntötték az internet közösségi fórumait a bíróságot, és különösen az ítéletet felolvasó Maja Heller bírónőt gyalázó szövegek. Volt, amelyik Judenratnak nevezte őket, utalva a második világháborúban a nácikat kiszolgáló zsidó tanácsokra, volt amelyik Hitler-bajusszal ábrázolta a bírókat, és voltak, akik lázadásra biztatták a katonákat.

Egy huszonkét éves nő az egyik közösségi oldalon írta azt a katonai bírói tanácsot vezető Maja Heller bírónőről, hogy “fogni kell egy kézigránátot, és fel kell robbantani, a részeit pedig szétszórni többfelé,  hogy egyék meg a kutyák”. Őt a rendőrség még az éjjel letartóztatta és kihallgatta, majd csak feltételekkel engedték szabadon: egy hónapig nem posztolhat a közösségi médiában, és tilos megnyilatkoznia ebben a témában.

Egy 54 éves jeruzsálemi férfit is előállítottak, mert bibliai és vallásos átkokat szórt a bírónőre és családjára egy azóta törölt bejegyzésben.

[popup][/popup]