A Holokauszt-emléknap a médiában

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

KépkivágásA közmédia több adója is kiemelten foglalkozik az embermentőkkel a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alaklmából.

Csütörtökön a Kossuth Rádió, az M1 és a DunaWorld több műsort is a témának szentel – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, valamint a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. az MTI-vel. Az M1 aktuális csatornán élőben kapcsolják a főbb megemlékezéseket, és a hírműsorokban beszámolnak az emléknapról.

A DunaWorldön délután a Cselekvő hit című műsorban Járosi Andorról emlékeznek meg, aki kolozsvári evangélikus lelkészként a város német megszállása után zsidókat mentett, ezért később a Világ Igaza kitüntetést is megkapta. A csatornán levetítik a Nem tűntem el! című portréfilmet, amely Richter Gedeon gyógyszerész életét mutatja be, akit a nyilasok a Dunába lőttek Budapesten, 1944 decemberében. Ezt a filmet a Duna is műsorára tűzi csütörtök este.A Kossuth rádió 180 perc című műsor Fülszöveg rovata bemutatja az embermentés és ellenállás történetét. A zsidóság megélésének félelméről, a gazdag kultúrkör továbbviteléről beszél Szabó György a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke az Arcvonások című portréműsorban.A Tér-idő műsor felkutatja a németországi példára alkotott emlékeztető szobrokat, múzeumokat, az Ütközőben Koszorús Ferenc ezredesről beszélgetnek, aki a Budapesten és környékén állomásozó 1. páncélos hadosztály parancsnoka volt.

A Határok nélkülben azon egyházi embermentők emlékét idézik fel, akiknek a tevékenységét a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet Világ Igaza elismeréssel igazolta és beszélgetést sugároznak Tibori Szabó Zoltán észak-erdélyi holokausztkutatóval Márton Áron püspök életútjáról. A Belépő 1590 zsidó menekült Palesztinába hajóztatásának történetét ismerteti.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A megemlékezést kezdeményező Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról.

[popup][/popup]