A Hamasz köszöni Jeremy Corbyn, brit munkáspárti vezető támogatását

Írta: Szombat / ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorista csoport csütörtökön köszönetet mondott a brit Munkáspárt vezetőjének, Jeremy Corbynnak, amiért kifejezte szolidaritását a palesztin gyásznap iránt, Izrael megalakulásának 71. évfordulója alkalmából.

A Hamasz katonai szárnyának tagjai (Fotó: AFP / Said Khatib)

Corbyn Facebookon posztolt üzenet formájában támogatta a szombaton Londonban tartott Nakba-napot, de nem vett részt a felvonuláson.

A Munkáspárt vezetője a Hamász szerint „támogatását és együttérzését fejezte ki a palesztin nép, valamint a szabadsághoz, függetlenséghez és az önrendelkezéshez való elengedhetetlen jogaik mellett.”

A terrorszervezet üdvözölte, hogy Corbyn elítélte „a népünk ellen folytatott megszállást és bűncselekményeit”, mellyel olyan „fejlett erkölcsi és politikai álláspontot tükröz, mely minden dicséretet és köszönet megérdemel.”

„A jelenlegi brit kormányt is arra szólítjuk, hogy hagyjon fel az izraeli megszálló állam támogatásával, és hallgasson a bölcsesség és az értelem hangjára, és fogadjon el olyan irányelveket, amelyek támogatják a palesztin törvényes jogokat, amelyek stabilitást eredményeznek e létfontosságú és rendkívül zavaros régióban,” olvasható az angol nyelvű nyilatkozatban.

A Hamász szintén hálás volt Corbynnak, amiért ellenzi a júniusban bemutatásra kerülő amerikai béketervet, az évszázad megállapodását.

Becslések szerint 3000–4000 aktivista vett részt szombaton a londoni pro-palesztin meneten, „szabad Palesztiná” -ra, és Izrael palesztinok elleni „példátlan támadásainak” beszüntetésére szólítva.

A teljes cikk

[popup][/popup]