A felsőbb bíróság döntése: mégis tiltott az imádkozás a zsidók számára a Templom-hegyen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jeruzsálemi Kerületi Bíróság szerdán négy Templom-hegyen imádkozó zsidó tinédzser ellenében döntött, megváltoztatva az alsóbb fokú bíróság döntését, amely a palesztinok és Jordánia szerint legitimálta a status quo megsértését a szent helyen Jeruzsálemben.

AZ izraeli rendőrség elvezet egy vallásos zsidót, aki a Templom Hegyen imádkozott (Forrás: Twitter)

A gyanúsítottakat – írja az ujkelet.live – a múlt héten letartóztatta a rendőrség és 15 napra kitiltotta őket az óvárosból, mert hajlongtak és elmondták a „Smá Jiszráel” imát a Templom-hegyen, megsértve a status quo-t, mely szerint a muszlimok látogathatják és imádkozhatnak a szent helyen, míg a nem muszlimok számára tilos bármilyen rituális tevékenység.

A tinédzserek fellebbeztek a kitiltás ellen, azzal érvelve, hogy a médiában olyan jelentéseket olvastak, amelyekben Kobi Sabtáj rendőrfőkapitány garantálta mindhárom vallás szabad vallásgyakorlását Jeruzsálemben. Érvelésüket vasárnap elfogadta a jeruzsálemi Békebíróság, amely semmissé tette 15 napos eltiltásukat. Noha az ítélet eseti jellegű volt, azonnali haragot váltott ki a Palesztin Hatóság, a Gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezet és Jordánia részéről, ami arra késztette a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy kijelentse a status quo-t illetően nincs változás.

„Nincs változás, és nincs tervben változtatás a Templom-hegy status quo-jára vonatkozóan” – áll a közleményben. „A Békebíróság döntése kizárólag az elé állított kiskorúak magatartásának kérdésére összpontosított, és nem jelent szélesebb körű elhatározást a Templom-hegyi szabad vallásgyakorlást illetően.”

Másnap a rendőrség bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen, és a kerületi bíróság elé terjeszti az ügyet.

A bíró szerdán úgy döntött, hogy a médiában állítólagosan elhangzott megjegyzésekre támaszkodni ,,az egyertelmű rendelkezések megsértése és a nekik tulajdonított bűncselekmények semmissé tétele érdekében enyhén szólva is problematikus”.

A zsidó vallásgyakorláshoz való jog a Templom-hegyen „nem abszolút érvényű, és más érdekeknek kellene felváltaniuk, köztük a közrend védelmének” – írta Einat Avman Muller bíró.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]