A CNN megvált egyik állandó kommentátorától Izrael-ellenes kijelentései miatt

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A kommentátor, Marc Lamont Hill, a Philadelphia melletti Temple Egyetem kutatója ellentmondásosnak ítélt beszédet mondott szerdán az ENSZ-ben egy rendezvényen. A CNN másnap bejelentette, hogy azonnali hatállyal felmondja a szerződését.

Marc Lamont Hill – a CNN megvált tőle Izrael-ellenes kijelentése miatt

Hill Izrael-ellenes bojkottra szólította fel az országokat. Azt mondta, nemcsak arra van lehetőség, hogy “szavakban szolidaritásunkat hangoztassuk, hanem arra is, hogy politikai cselekvés, helyi és nemzetközi akciók mellett kötelezzük el magunkat, és ez megadja majd nekünk azt, amit az igazság megkövetel, azaz a folyótól a tengerig terjedő szabad Palesztinát”. 

A “folyótól a tengerig” kifejezést radikális Izrael-ellenes csoportok és a gázai radikális palesztin szervezet, a Hamász szokta használni, arra utalva, hogy a Jordán-folyótól a Földközi-tengerig húzódó palesztin államot akarnának látni. 

Hill mondatait számos amerikai szervezet elítélte, ő pedig csütörtökön Twitter-bejegyzésekben magyarázkodott. 

“Nem támogatom az antiszemitizmust, zsidó emberek meggyilkolását (…). Egész életemben ez ellen küzdöttem” – írta az egyik mikroblog-bejegyzésben. Egy másikban leszögezte: “A folyótól a tengerig kifejezés használata nem felszólítás volt valakinek vagy valaminek a megsemmisítésére. Ez felszólítás volt az igazságra mind Izrael, mind Ciszjordánia és Gáza számára”. 

A CNN közleményben jelentette be, hogy felbontotta Hill szerződését, és elhatárolódott munkatársától a Temple Egyetem is.

 

[popup][/popup]