A Chabad maradna Odesszában

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ukrán helyzet miatt aggódik az egész világ, hiszen amint Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök hétfőn bejelentette, ez már háború, Ukrajna háborúban áll Oroszországgal.


Az odesszai zsidó közösség vezetője arról beszélt, hogy felkészültek az evakuálásra, mert attól tartanak, az erőszak elszabadul. Az egymilliós városban nagyjából harmincezer zsidó él, annak ellenére, hogy a holokauszt előtt a város lakosságának mintegy 40 százaléka zsidó volt.

odessa_5
Igaz, nevüket nem említő zsidó vezetők szerint az erőszak egyelőre nem a zsidók ellen irányul, és a zsidó közösség sem érzi magát célpontnak, de egyetértenek abban, hogy a helyzet bármilyen irányba elmozdulhat.

Kelet-Ukrajnában a vérontás az utóbbi időben szinte megszokottá vált, az odesszai támadás viszont még a szokásosnál is sokkal feszültebb volt. Pénteken a helyi első osztályú ukrán focicsapat, a Csornomorec Odessza fogadta a Metalliszt Harkovot, a meccsre pedig mindkét csapat Kijev-párti ultrái megérkeztek, hogy közösen demonstráljanak Ukrajna mellett.

A városban korábban is tartottak tüntetéseket mindkét oldalon, ezek viszonylag békésen zajlottak. Most viszont a Kijev Post szerint a Vkontakte közösségi oldalon már előre hergelték egymást a szeparatisták. Péntek délután összecsapások kezdődtek a két csoport között. Eleinte főleg kődobálás volt, aztán lövöldözés is, közelharc ekkor még kevésbé. A harcok azon a téren folytatódtak, ahol az oroszpárti tüntetők sátrat vertek – a másik oldal viszont többszörös túlerőben volt.

A szeparatisták a térről egy szakszervezeti épületbe menekültek, sokaknak ez lett a veszte. Arról is többféle magyarázat született, hogy mi okozta a tüzet – kívülről biztosan dobáltak Molotov-koktélokat befelé, de egyes beszámolók szerint a bent lévők is próbáltak kifelé dobálni, ezek közül viszont volt, ami az épületen belül gyulladt meg.

Azok közül viszont, akik kijutottak az épületből, sokakat durván megvertek, valósággal vadásztak rájuk. Egy helyszínen lévő amerikai újságíró azt mondta, leginkább lincselésre emlékeztette a jelenet.

Az ukrán titkosszolgálat szombaton azt állította, hogy nem ukránok, hanem az orosz titkosszolgálat által szervezett provokátorok gyújtogattak és támadtak pénteken. A titkosszolgálat szerint ezeket a provokátorokat Transznyisztrijában toborozták, vagyis a Moldáviától elszakadt, csak az oroszok által elismert államból hozták őket.

A Tikva vezetőjének Rabbi Refael Kruskalnak az a véleménye, hogy a szombati vérontásban megsérült áldozatok nagy része zsidó volt, így a közösségnek előre számolnia kell minden eshetőséggel.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]