A brit zsidók képviselete egy radikális izraeli honatyának: Nem látjuk itt szívesen!

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A brit zsidók vezető testülete szerdán közölte, hogy a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus képviselőjét, Bezalel Smotrichot, aki éppen körúton vesz részt az Egyesült Királyságban, nem látják szívesen.

Bezalel Szmotrich (Fotó: Youtube)

A Board of Deputies of British Jews, a zsidók képviselete az Egyesült Királyságban, Twitteren héberül kiírta, hogy elutasítják ,,Bezalel Szmotrich utálatos nézeteit és gyűlöletkeltő ideológiáját”.

„Felszólítjuk a brit zsidó közösség minden tagját, hogy mutasson neki ajtót. Szállj vissza a gépre, Bezalel, és örök szégyenként emlékezzenek rád.”

A képviselő többször is tett olyan megjegyzéseket arabok és melegek ellen, amelyek felháborodást váltottak ki. Szmotrich magát büszke homofóbnak vallja.

,,Szmotrichnak nincs keresnivalója Nagy-Britanniában, az ottani közösség már elmondta a véleményét. A rasszizmusnak sehol nincs helye.
Gyere haza,” – írta Nachman Sáj diaszpóraügyi miniszter (Munkapárt) Twitteren, amit a Board of Deputies is megosztott.

Szmotrich Egyesült Királyságban és Franciaországban tervezett utazásainak célja, hogy az ottani zsidó közösségeknél elérje, tiltakozzanak az izraeli kormány terve ellen, mely az állam által ellenőrzött zsidó vallási szertartásokat megreformálná.

„Elsősorban figyelni fogok, és gondoskodom arról, hogy a diaszpóra közösségeinek hangja is hallatszon” – mondta Szmotrich a Szrugim ortodox hírportálnak, kifejtve, hogy szerinte a vallási status quo-ban bekövetkezett változások messzemenő hatással lesznek a diaszpórára.

Szmotrich szerdán találkozott Londonban egy Bnei Akiva csoporttal.

A képviselő a Board of Deputies felhívására este Twitteren angolul és héberül annyit írt: ,,Brit zsidók, szeretlek titeket, mindnyájatokat.”

A képviselő csütörtök reggel a Kan közrádiónak a következőt nyilatkozta:

,,Öleléssel és nagy szeretettel fogadtak. A meghívások számát illetően egy-két hétig is itt maradhatnék. Itt belpolitikai problémák vannak, veterán szervezetek, amelyek progresszív baloldali hatalomátvételen estek át.”

,,Vannak érveim és ideológiai álláspontjaim. Ez egy kis csoport, amely átveszi az irányítást és elhallgattatni [a más véleményen lévőket]. Boldogan találkoznék velük, amúgy szeretem őket.

Szmotrich azt mondta, hogy a diaszpóraügyi miniszter szavai jobban fájtak neki.

Az Európai Rabbik Konferenciája, amelyet a főrabbinátus az európai zsidó betérések egyedüli hatóságaként ismer el, szembeszállt az izraeli kormány javasolt reformjaival, és kijelentette, hogy nem ismeri el a jelenlegi állami betérési bíróságokon kívül végrehajtott betéréseket.

Az Arutz Seva jobboldali híroldalon közzétett, Matan Kahana vallásügyi miniszternek írt levelében a csoport azt állította, hogy a betérés hozzáférhetőbbé tétele azzal a nem kívánt következménnyel járhat, hogy „gyengítheti az asszimiláció elleni harcunkat” és „katasztrófát hozna közösségeinkre.”

David Lau askenázi és Jichák Joszef szefárd főrabbik, valamint a szefárd ultraortodox Sasz és az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora ellenzéki pártok keményen bírálták a Kahana által javasolt reformokat, amelyek megszüntetnék a rabbinátus kasrut tanúsítványokra és betéresekre vonatkozó kizárólagos monopóliumát.

A páros arra is figyelmeztetett, hogy Joáz Hendel kommunikációs miniszter az úgynevezett „kóser telefonok” piacának megnyitását tervezi, ami „súlyos veszély”-t jelent és „lelki pusztuláshoz” vezethet.

Kahana betérési vázlatának célja, hogy elérhetőbbé és barátságosabbá tegye a folyamatot, és lehetőséget adjon az önkormányzati főrabbiknak arra, hogy a zsidó törvények engedékenységét alkalmazzák olyan izraeli állampolgárok nagy számú betérítésére, akik zsidó gyökerekkel rendelkeznek, de a zsidó törvények szerint nem számítanak zsidónak, hogy elkerüljék a növekvő asszimilációt.

A terv kizárólag ortodox betérésre irányul.

A Főrabbitanács január elején összeült, hogy megvitassa Kahana betérési vázlatát és kasrut-reformját, melynek első szakasza már elstartolt.

Az ülés végén a tanács közleményt adott ki a betérési vázlattal kapcsolatos határozatokról.

,,A közelmúltban olyan törvényjavaslatok kerültek az asztalra az izraeli kormány részéről, amelyek a vallási ügyek megváltoztatására irányulnak Izrael államban. Ezek közül az egyik egy állami betérési törvényjavaslat.”

,,A betérési folyamat a belépőjegy a zsidó néphez. Ezt az eljárást a Halacha szerint határozzák meg. Bármilyen, ezen a területen hozott döntést Izrael főrabbijainak és Izrael Főrabbitanácsának jóvá kell hagynia, valamint az izraeli rabbik többségével Izraelben és a diaszpórában.”

,,A Főrabbitanács a javasolt betérési vázlat eljárásának azonnali leállítását kéri. Nagy veszélyt rejt magában az a javaslat, hogy az egységes betérési rendszert kettévágják, és különböző szabályokat és különböző lehetőségeket kínáljanak a betérési folyamat során. Ez a körvonal jelentős szakadást fog okozni Izrael népében, amely nem lesz orvosolható. A javasolt vázlat megosztja a zsidó népet Izraelben és szerte a világon, és a megosztott judaizmus helyzetéhez vezet az egyesült judaizmus helyett. Csak egy mindenki számára egységes betérési terv biztosítja a nép integritását”.

Teljes cikk

Címkék:Bezalel Szmotrich, Board of Deputies of British Jews, Egyesült Királyság

[popup][/popup]