A brit főrabbi az Izrael-ellenes bojkott sikeréről

Írta: tev.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Jonathan Sacks

Jonathan Sacks

 A BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) Izrael bojkottjára irányuló mozgalom szinte lehetetlenné teszi, hogy az európai zsidóság támogassa Izraelt – fejtette ki véleményét Lord Jonathan Sacks, korábbi brit főrabbi hétfőn a Herzlián tartott konferencia kerekasztal-beszélgetésén.

A BDS-nek sikerult megosztania Európa zsidóságát – fejtette ki Sacs – Izrael morális kritikája ebben a globális bojkottmozgalomban, amely megosztotta a zsidó közvéleményt.

A korábbi, Izraelt célzó antiszemita kisérletekkel szemben a BDS kampány részben elérte céljait. Izrael mindig egyesítő tényező volt a zsidó közéletben, de most megosztó tényezővé vált.

A globális BDF kampány 2005-ben indut el a dél-afrikai apartheidellenes harc mintájára, azzal a céllal, hogy gazdasági es politikai nyomás alá helyezzék Izraelt a palesztinokkal szembeni bánásmódja miatt. Mindazonáltal a BDS szereplőinek céljai sokfélék: kezdve attól a  felhivástól, hogy Izrael vessen véget Ciszjordania megszállásának, egészen addig, hogy Izrael teljes megszüntetését követeljék.

A BDS mozgalom mára szinte lehetetlenné tette az Europában élő zsidók számára, hogy támogassák Izraelt – érvelt a rabbi. A zsidók választás elé kerültek: Europaban élni és kritizálni Izraelt vagy csendben maradni, avagy elhagyni Europát – hangsúlyozta hét perces beszédében Lord Sacks, aki a brit nemzetközösség hitközségeit össszefogó szervezet vezető rabbija volt 1990-től 2003-ig, jelenleg pedig különböző egyetemeken tart előadásokat a zsidó gondolkodásmódról.

Sacks a BDS mozgalmat a középkori vérvádak jelenkori folytatásának tekinti: „A középkorban a zsidókat a vallásuk miatt gyűlölték. A XIX-XX. században a fajtájuk miatt, a  XXI. században pedig a nemzetállamuk miatt. Az anticionizmus az új antiszemitizmus.” – jelentette ki.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]