A bíróság szerint nem bűncselekmény a zászlóégetéses zsidózás

Írta: Fekete Gy. Attila / Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

A tette nem számít bűncselekménynek, ezért a II.–III. Kerületi Bíróság szerdán felmentette a csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság vádja alól Lenhardt Balázs volt jobbikos politikust, aki 2012 decemberében a budapesti Bem téren hangosan zsidózó hívei előtt felgyújtott egy izraeli zászlót.

izraeli zászló égetése fotó Kovács Tamás MTI

(fotó: Kovács Tamás, MTI)

Néhány százan gyűltek össze 2012. december 14-én délután a Külügyminisztérium előtt a Kárpát Haza Őrei Mozgalom és a Gárdaszövetség által szervezett cionizmus elleni tüntetésen. Az egybegyűltek megelégedésére a sokaságból többször felharsant a „mocskos zsidók” és „Auschwitzba velük” felkiáltás.

A rendezvény csúcspontján Lenhardt Balázs, volt jobbikos, akkor már független országgyűlési képviselő a bekiabálások közepette a közönsége legnagyobb megelégedésére meggyújtott és elégetett egy izraeli zászlót. A megmozdulástól még a Jobbik is elhatárolódott, közleményben jelezték, hogy a párt nem vett részt a megmozduláson.

A Külügyminisztérium is közleményt adott ki az esemény után, melyben határozottan elítélték a zászlóégetést, „a szélsőjobboldali tüntetés során elhangzott szégyenletes, uszító és kisebbségellenes beszédeket és megnyilvánulásokat”. A tárca felháborítónak nevezte, hogy az eseményen elégették egy külföldi állam nemzeti zászlóját, amit „egy ország, egy nép elleni gyűlölet keltésére alkalmas cselekedetnek” tartanak.

A rendőrség már a tüntetésen közbelépett, Lenhardtot előállították. A Jobbikból még e demonstráció előtt kilépett független országgyűlési képviselő azonban mentelmi jogára tekintettel rövid idő elteltével szabadon távozhatott a II. kerületi kapitányság épületéből.

Lenhardt szerint ugyan néhány kósza bekiabálástól eltekintve nem hangzottak el uszító kijelentések a tüntetésen, a Központi Nyomozó Főügyészség eljárást indított az akkor még parlamenti képviselő politikus ellen, majd vádat is emelt ellene csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaságért. A bíróság azonban most bűncselekmény hiányában felmentette. Az ügyész fellebbezett, így az ítélet nem jogerős, az eljárás a Fővárosi Törvényszék előtt folytatódik.

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője az ítélet kapcsán érdeklődésünkre elmondta: a vád tárgyává tett cselekmény törvényi tényállása szerint, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Azért viszont már három évig terjedő szabadságvesztés jár, ha a garázdaságot csoportosan, nyilvános rendezvényen követik el.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]