“Azt hiszem, nem voltak gázkamrák” – megszólalt a püspök

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Zsidó vezetők nyomatékosan kérték XVI. Benedek pápát, hogy ne rehabilitáljon egy holokauszttagadó tradicionalista püspököt, mondván, hogy ez antiszemitizmust gerjesztene, és mély sebet ejtene a keresztény-zsidó kapcsolatokban. 

Forrás: MTI

 

Zsidó vezetők nyomatékosan kérték XVI. Benedek pápát, hogy ne rehabilitáljon egy holokauszttagadó tradicionalista püspököt, mondván, hogy ez antiszemitizmust gerjesztene, és mély sebet ejtene a keresztény-zsidó kapcsolatokban.

Az olasz média korábban arról adott hírt, hogy XVI. Benedek e hét végén várhatólag feloldja az elődje, II. János Pál által elrendelt kiközösítés alól azt a négy tradicionalista püspököt, akiket a néhai Marcel Lefebvre érsek, a X. Szent Pius Testvériség alapítója a Szentszék határozott tilalma ellenére szentelt fel.

“Azt hiszem, nem voltak gázkamrák”

Richard Williamson püspök, a Testvériség brit születésű tagja legutóbb szerdán, a svéd televízióban fejtette ki azt a meggyőződését, miszerint a “történelmi bizonyítékok erősen ellentmondanak annak, hogy szándékosan hatmillió zsidót öltek meg gázkamrákban Adolf Hitler előre megfontolt politikája nyomán”. “Azt hiszem, nem voltak gázkamrák” – jelentette ki Williamson, hozzátéve, azokkal a “revizionistákkal” ért egyet, akik azt állítják, hogy “200 ezer-300 ezer zsidó pusztult el a náci koncentrációs táborokban, de egyikük sem gázkamrában”. Ugyanakkor a püspök elismerte: e kijelentéseiért Németországban bebörtönöznék.

A Der Spiegel című német hetilap értesülése szerint egy német ügyészség holokauszttagadás gyanújával nyomozást indított a katolikus püspök ellen.

Elan Steinberg, az amerikai holokauszttúlélők és leszármazottaik szövetségének alelnöke hangsúlyozta: “Megdöbbenéssel és aggodalommal fogadták”, hogy a pápa valószínűleg visszafogadja Williamsont a római katolikus egyház kebelébe. Az amerikai zsidó vezető szerint ez a fejlemény veszélyes csapást mér a vallásközi párbeszédre, és bátorítja az antiszemitizmust, a gyűlöletkeltést szerte a világon.

Riccardo Di Segni, Róma főrabbija a La Stampa című olasz lapnak nyilatkozva szörnyűnek nevezte Williamson holokauszttagadását, amely annál is súlyosabb, mert egy püspöktől jött. Di Segni is úgy vélekedett, hogy a püspök rehabilitálása “súlyos sebet ejt a judaizmussal való párbeszéden”.

“Joguk van imádkozni a zsidók megtéréséért”

A tradicionalisták által kiadott nyilatkozat szerint “teljesen hamis és igazságtalan” a rasszizmus ellenük felhozott vádja. A közösség azonban leszögezte, hogy “joguk van imádkozni a zsidóknak az igaz hitre való megtéréséért, tanulmányozni közelmúltbeli és tragikus történelmüket, vagy megkérdőjelezni egyes politikai célkitűzéseiket”. 
 

[popup][/popup]