Háború újságírók nélkül

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael és a Hamász között egyetlen dologban van egyetértés – írja Tomas Avenarius a müncheni lapban –: egyikük sem akar független tájékoztatást a háborúról. Már Napoleon is tudta, hogy kritikus lap „veszélyesebb, mint tízezer bajonett”. Tudta, hogy a hadisiker a közvéleménytől is függ. Következésképpen a sajtó manipulációjával minden háborúban élnek. A propaganda, a félretájékoztatás vagy a közönséges hazugság fegyverét minden vezérkar beveti, amióta csak létezik haditudósítás.

Forrás: Globusz.net

 

Izrael régóta tervezi a Hamász elleni hadjáratot, ezért már hat hete minden magyarázat nélkül megtiltotta a külföldi újságíróknak, hogy a Gázai-övezet területére lépjenek. Az első bombák becsapódása óta világos, hogy az akció független újságírók kizárásával zajlik. A zsidó állam ugyanis a veszteségek elkerülése érdekében a lehető legnagyobb tűzerőt alkalmazza, ami sűrűn lakott, szűk területen aránytalanul sok polgári áldozattal jár. Nyilvánvaló, hogy az erről szóló beszámolók megsemmisítő erejűek volnának.

A Süddeutsche Zeitung újságírója példákat sorol fel arra, hogyan próbálták korábbi konfliktusok résztvevői megakadályozni a független tájékoztatást. A jelen esetben csak palesztin tudósítóktól szivárognak ki hírek, akik viszont semmit sem közölnek, ami a Hamász számára előnytelen. Vagyis mindkét fél akadályozza, hogy elfogulatlan beszámolók kerüljenek ki a háborús övezetből.

Csak éppen Izrael a Közel-Kelet egyetlen demokratikus országának számít, amit most viszont nem tapasztalhatunk. Pedig az ottani legfelső bíróság helyt adott a tudósítók panaszának, és felszólította a kormányt, hogy egy nyolc fős csoportjukat engedje be Gázába. Ugyanakkor százak várnak erre a lehetőségre, és a néhány kivételezett is csak az izraeli hadsereg leghátsó vonalaiig jutott el, ami nem cseng össze a bírósági döntéssel ¬– írja Tomas Avenarius a Süddeutsche Zeitungban.

[popup][/popup]