Zene a zsidó gyermekmentő lengyel ápolónő emlékére

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli muzsikusok koncertkörúton tisztelegnek Lengyelországban Irena Sendler ápolónő emléke előtt. A hősnő 2500 zsidó kisgyermeket mentett ki a varsói gettóból a II. világháború idején.
 

Forrás: MTI

 

Az izraeli Raanana Szimfonikus Zenekar és 2500 izraeli gyermek egy lengyel-izraeli holokauszt-oktatási program keretében járja az országot, emlékeztet a náci népirtásra és a 2008-ban elhunyt Irena Sendlerre, aki néhány éve 98 éves korában megkapta a tiszteletbeli izraeli állampolgárságot.
   
Maria Kaczynska, a lengyel államfő felesége pénteken fogadta az Irena Sendler tiszteletére szervezett lengyel-izraeli program létrehozóit.
   
A vészkorszak idején Irena Sendler fakoporsóban, szerszámos ládában csempészte ki a gyermekeket a gettóból a német őrök orra előtt. Gondosan fölírta a gyermekek zsidó nevét, mielőtt lengyel nevet adott nekik, s különböző lengyel családoknál elhelyezte őket. Az eredeti neveket tartalmazó listát egy üvegbe dugta, és elásta az egyik varsói német laktanya közelében álló almafa tövébe.
   
Az asszonyt a németek elfogták, kegyetlenül megkínozták, hogy adja ki a megmenekített zsidó gyerekek tartózkodási helyét. Ő hallgatott, halálra ítélték, de a lengyel ellenállás tagjai kiszabadították.
   
Varsóban néhány éve egy amerikai diákcsoport bukkant rá a csöndes nyugdíjas éveit élő, idős Irena Sendler ápolónőre, akit később Nobel-békedíjra is felterjesztettek.

[popup][/popup]