Kötelező lesz a háborús bűncselekmények felidézése a bajor iskolákban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Minden iskolai osztály számára kötelezővé teszik Bajorországban egy néhai koncentrációs tábor vagy egy olyan dokumentációs központ felkeresését, amely a náci háborús bűncselekményeket idézi fel.
 

Forrás: STOP

 

Egyebek között ezt tartalmazza az a szerdán ismertté vált intézkedéscsomag, amelyet a konzervatív Keresztényszociális Unió (CSU) vezette bajor kormány dolgozott ki a szélsőjobboldal elleni harc céljából.

A tervezett intézkedésekről Joachim Hermann (CSU) tartományi belügyminiszter számolt be a Süddeutsche Zeitungnak, utalva arra a merényletre, amelyet a gyanú szerint szélsőjobboldali személyek követtek el Passau város rendőrfőnöke ellen december második hetében.

Az 52 éves Alois Mannichlra fürstenzelli háza előtt támadt rá egy ismeretlen merénylő, s késsel súlyosan megsebesítette. A szélsőjobboldal elleni kemény fellépéséről híres rendőrfőnök csodával határos módon túlélte a merényletet, s éppen szerdán újból felvette a munkát. A bajor hatóságok azóta is folytatják a nyomozást, a tettest elsősorban neonáci körökben keresik.

A merénylet óta Passauban és Bajorország más városaiban több, a szélsőjobboldal elleni megmozdulásra került sor. A tartományi kormány ugyancsak ennek nyomán határozta el a szélsőjobboldali erőszakkal szembeni határozottabb fellépést, s az ezt célzó intézkedéscsomag kidolgozását.

Hermann belügyminiszter szerint a középpontban a fiatalok olyan irányú nevelése, illetve oktatása áll, hogy azzal megakadályozzák a szélsőjobboldali eszmevilághoz való közeledésüket. Ezért a szélsőjobboldal elleni kampány fő helyszínét az iskola jelenti – jelentette ki a miniszter, ezzel indokolva, hogy egy volt koncentrációs tábor – vagy emlékhely – legalább egyszeri felkeresését minden osztály számára kötelezővé teszik. Szó van olyan tantárgyak, illetve témák alkalmazásáról is, amelyek szintén a szélsőjobboldali eszmék veszélyeire figyelmeztetnek, s a demokrácia, a tolerancia tiszteletére intenek.

A tervek között szerepel egy információs központ felállítása a bajor alkotmányvédelmi hivatalban. A központ internetes honlapot indít “Bajorország a szélsőjobboldal ellen” címmel. Ezen keresztül mindenki információkhoz juthat a szélsőjobboldali erők törekvéseiről, illetve tanácsokat kaphat a szélsőjobboldallal szemben követendő magatartásra vonatkozóan.

 

[popup][/popup]