A Libanoni keringő a kritikusok kedvence

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Libanoni keringő című izraeli animációs munka lett a legjobb film az amerikai Filmkritikusok Nemzeti Társaságának díjátadóján.
 

Forrás: Kultúra

 

Az 1982-es libanoni háborút dokumentarista módon bemutató animációs film mellett az est másik nagy győztese a Happy-Go-Lucky, a brit Mike Leigh rendezése volt, amely nem kevesebb, mint négy díjat vihetett haza a szombat esti eseményről (legjobb rendező, forgatókönyv, főszereplőnő és mellékszereplő). A Libanoni keringő egyébként a legjobb film díjáért a Slumdog Millionaire című Danny Boyle-mozival, a Milkkel és a WALL-E-val volt versenyben.

2008-ban az Egyesült Államok kritikusai szerint Sean Penn alakítása volt a legjobb Harvey Milkként, San Francisco (és az USA) első nyíltan meleg választott tisztségviselőjeként a Milk című filmben, de díjazták a német Hanna Schygullát is.

A National Society of Film Critics Award díjait a legnagyobb amerikai lapok és magazinok köztük a Time kritikusai szavazzák meg, és ez az egyik díjátadó (például a Golden Globe vagy a Screen Actors Guild Award mellett), ami “felvezeti” a februári Oscar-gálát.

[popup][/popup]