Meghalt a Vörös zenekar hírszerzője

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Antolij Gurevics, a II. világháború ismert orosz hírszerzője 95 éves korában elhunyt Szentpéterváron.

Forrás: MTI

 

Gurevics a háború idején a Németországban – továbbá Svájcban és Franciaországban – Rote Kapelle (Vörös zenekar) fedőnéven működő ellenálló szervezet helyettes vezetője volt. Németországban 1942 nyarától a Rote Kapelle több mint 120 tagját tartóztatták le, s közülük 45-öt kivégeztek.

Mai német források szerint a Rote Kapelle tagjai a náci rezsimet ócsárló plakátokat ragasztottak ki, röplapokat küldtek szét részben postai úton, zsidókat bújtattak, dokumentálták a nácik bűntetteit, segítettek a hadifoglyoknak, veszélyes körülmények között egyebek mellett ételt, szappant, más hasonló létfontosságú cikkeket adva nekik, és lehetőség szerint tájékoztatták a hadifogságba kerültek hozzátartozóit rokonaik sorsáról. A Rote Kapelle kapcsolatban állt az orosz NKVD titkosszolgálattal is, és egyebek között figyelmeztetett Hitler várható támadására a Szovjetunió ellen, amiről Gurevics saját honlapja szerint a Svájcban dolgozó magyar kémtől, Radó Sándortól értesült. A hidegháború idején az akkori Nyugat-Németországban tovább ápolták a legendát, film is készült a szervezet tevékenységéről.

Gurevics azok között volt, akiket 1942-ben letartóztattak, de túlélte a háborút. 1945-ben sikerült hazatérnie. Egy Sonderkommando vezetőjét vitte magával fogolyként, de hazájában 20 évi, a Gulagon eltöltendő fogságra ítélték. Sztálin halála után kiszabadult, de nem rehabilitálták, majd a hruscsovi enyhülés idején újra börtönbe került. Rehabilitálására csak 1991-ben került sor. Halálhírét az Eho Moszkvi rádió a fontanka.ru című szentpétervári hírportálra hivatkozva közölte.

[popup][/popup]