Hágában vitáznak a náci bűnök kárpótlásáról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Németország kedden a hágai Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) fordult az olaszországi bíróságokon hozott ítéletek miatt, amelyek a nácik által a második világháború idején elkövetett bűnök áldozatainak kárpótlásáról rendelkeznek.

Forrás: Múlt-kor

 

Németország beadványában rámutat: egyre több jogvitával szembesül, amelyekben a német megszállás alatt lévő Olaszországban a második világháború idején elkövetett jogtiprások áldozatai fordulnak az olasz bíróságokhoz.

Németország arra kéri a Nemzetközi Bíróságot: kötelezze Olaszországot, hogy az általa választott eszközökkel tekintse semmisnek azokat a bírósági döntéseket, amelyek ellentétesek Németország szuverén immunitásával. Kéri továbbá, hogy az olasz bíróságok a jövőben tartózkodjanak az III. Birodalom idején elkövetett cselekményekkel kapcsolatosan olyan ítéletek kimondásától, amelyek szándékosan Németország ellen irányulnak.

Ilyen ítéletből több is volt: október 21-én az olasz semmítőszék jóváhagyott egy ítéletet, amely arra kötelezi Németországot, hogy kárpótlást fizessen a német hadsereg által 1944-ben Arezzóban meggyilkolt 203 polgári személy családjának. A firenzei fellebbviteli bíróság november 26-án hagyott jóvá egy 1997-ben elfogadott ítéletet, amelyben egy görög bíróság kötelezte Németországot 218 áldozat családjának kárpótlására.

[popup][/popup]