84 éves izraeli férfi kapta vissza elsőként osztrák állampolgárságát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Bécsben 1936-ban született, évtizedek óta Izraelben élő Ben Zion Lapid az első zsidó, aki az osztrák állampolgársági törvény életbe lépését követően visszakapta az állampolgárságát.

 

A 84 éves Ben Zion Lapid  – aki hetvenhat évvel ezelőtt az édesanyjával együtt menekült el a nácik által lerohant Ausztriából – az ország izraeli nagykövetségén vehette át új útlevelét magától Hannah Liko nagykövet-asszonytól.

Mint már írtunk róla, Ausztriában az összes parlamenti párt támogatásával fogadták el tavaly az állampolgársági törvény módosítását, amelynek értelmében állampolgárságot kaphatnak a náci korszak üldözöttei, a koncentrációs táborok felszabadított foglyai és mindazok, akik a szövetségesek megérkezése után hagyták el Ausztriát 1955-ig bezárólag.

A törvénymódosítás életbe lépését követően pár nappal, szeptember 4-én vehette át az osztrák állampolgárságát igazoló okmányát a 84 éves Ben Zion Lapid, aki a Der Standard című lapnak nyilatkozva azt mondta: állampolgárságát az unokái sürgetésére szerezte vissza. Úgy fogalmazott: élete alkonyán ő már nem törődik vele, hogy milyen állampolgár, de a négy gyermekének és nyolc unokájának most nagy segítséget tett azzal, hogy az ő révén leszármazottai osztrák állampolgárok is lesznek. „Ha valaha menekülniük kell, lesz egy hely, ahol biztonságban lesznek” – közölte.

mazsihisz.hu

Címkék:Holokauszt üldözöttek, osztrák állampolgárság

[popup][/popup]