Magyar zsidók lemészárlásával gyanúsítanak egy 89 éves férfit

Írta: Népszava - Rovat: Hírek - lapszemle

A német rendőrség házkutatást tartott egy 89 éves férfinál, akit azzal gyanúsít, hogy 1945-ben részt vett több mint hatvan magyar zsidó lemészárlásában egy burgenlandi faluban.
 

Forrás: Népszava

 

Németországban él a gyanúsított

 

Az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség szerdán közölte, hogy a németlövői (Deutsch Schützen) tömeggyilkosság ügyében indított nyomozás keretében vizsgálják azokat a dokumentumokat, amelyeket Adolf S. duisburgi otthonában találtak.

A feltételezés szerint a férfi azon három SS-tag egyike, aki megölte a szóban forgó magyar zsidó munkaszolgálatosokat a II. világháború vége előtt nem sokkal, 1945 márciusa végén. Ezenkívül lehet, hogy ő volt az, aki hátba lőtt egy már járni nem képes zsidót, amikor társaival együtt menetelésre kényszerítették Németlövőről Hartbergbe – olvasható a rendőrség közleményében. Adolf S. a házkutatás során jogával élve megtagadta a vallomástételt.

A németlövői mészárlás áldozatainak földi maradványait 1995-ben találta meg egy erdei tömegsírban egy ausztriai zsidó szervezet. Azóta egy emléktáblát helyeztek el ott.

A náci bűncselekmények kivizsgálásával megbízott dortmundi államügyészség egyik ügyésze, Ulrich Maass egy hónappal ezelőtt kezdett el nyomozni a férfi után, mert egy bécsi egyetemista – más forrás szerint egy bécsi egyetemi munkacsoport -, aki/amely kutatást végez a németlövői tömeggyilkosság ügyében, értesítette őt arról, hogy az egyik gyilkos feltehetőleg Duisburgban él, a városi telefonkönyvben rábukkant a nevére.

Az ausztriai sajtó szerint a gyanúsított a háború után megváltoztatta neve írásmódját, ami nyilvánvalóan hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sokáig rejtőzködni tudott.

Maass ügyész megerősítette szerdán a házkutatás tényét, de többet nem volt hajlandó közölni a nyomozással kapcsolatban.

A kismartoni (Eisenstadt) ügyészség két héttel ezelőtt bejelentette, hogy a német hatóságokkal együttműködve vizsgálatot indított egy 89 éves német állampolgár ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a németlövői mészárlásban. Éppen Ausztriában tartózkodott akkor egy német ügyész, hogy jelen legyen három szemtanúnak (a Hitlerjugend volt tagjainak) kikérdezésekor – közölték.
 

[popup][/popup]