Kedden lehet ítélet a Magyar Gárda perében

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyar Gárda Egyesület feloszlatására indult perben hétfőn nem született ítélet, a tárgyalás kedden folytatódik. Az ügy új bírája az összes beavatkozót kirakta az eljárásból. 

Forrás: Index

 

A várakozások ellenére nem született ítélet hétfőn a Magyar Gárda perében. Ez legkorábban kedden történhet meg, amikor a tárgyalás tovább folytatódik.

A pert új bíró vette át, miután az előző bírót augusztusban ismeretlenek megfenyegették és ezért elfogultságot jelentett be. Az új bíró elutasította a beavatkozási kérelmeket és az eddigi beavatkozókat is kizárták a perből. Beavatkozók nagy számban megjelentek mindkét oldalon. A Magyar Gárda Egyesület feloszlatását kezdeményező ügyészség mellett eddig beavatkozónak számított például a zsidó hitközségeket tömörítő Mazsihisz vagy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) is. A gárda oldalán többek között ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész illetve egy magát zsidónak valló pártoló tag is.

A per fontos kérdése volt, hogy mit is kellene betiltani. Igyekeztek tisztázni, hogyan viszonyul a Magyar Gárda Egyesület a Magyar Gárda Mozgalomhoz. Ebben az ügyben utóbbi főkapitányát is meghallgatták. Kiss Róbert a viszonyt egy hasonlattal érzékeltette, szerinte olyan, mint egy már felnőtt gyermek kapcsolata a szüleihez.

A Fővárosi Főügyészség azért kezdeményezte a Magyar Gárda Egyesület betiltását, mert tevékenységüket alkotmánysértőnek tartják.

[popup][/popup]