“Bizalomépítő intézkedés”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormány jóváhagyta 250 palesztin fogoly szabadon engedését izraeli börtönökből, amire Ehud Barak kormányfő e hónapban ígéretet tett Mahmúd Abbász palesztin elnöknek.

Forrás: Népszava

 

 

A rabokat december elején, a december 8-i íd al-adha muzulmán ünnep előtt bocsátják szabadon az Abbász által kinevezett kormány ellenőrzése alatt lévő Ciszjordániában. A döntéssel, amelyet 13-5 arányban fogadtak el, az izraeli kabinet támogatni szándékozik Abbászt a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista mozgalommal szemben.

Olmert szóvivője, Mark Regev “bizalomépítő intézkedésnek” nevezte a lépést, hozzátéve, hogy az az Abbász vezette Fatah és más nem iszlamista csoportok tagjaira vonatkozik.

Izrael legutóbb augusztus 25-én tett hasonló gesztust a palesztinoknak: akkor 198 palesztin foglyot engedett el, köztük olyanokat is, akiket izraeliek elleni halálos kimenetelű támadások, merényletek miatt börtönöztek be a zsidó államban. Jelenleg még 11 ezer palesztint tartanak fogva izraeli börtönökben.

Cipi Livni külügyminiszter a kabinetülésen azt hangoztatta, hogy az Abbásznak tett gesztusokkal párhuzamosan Izraelnek kemény álláspontra kell helyezkednie a Hamásszal és a terrorszervezetekkel szemben. A Hamász egyébként 1400 palesztin fogoly elengedését követeli Izraeltől, köztük több száz olyanét, aki gyilkos merényletekért felelős.
 

[popup][/popup]