Obama másodszor is történelmet írna

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Újabb történelmi lépésre készül Barack Obama. Afroamerikai igazságügy minisztert nevezne ki Eric Holder személyében. Magyar nevet visel majd a Fehér Ház költségvetési irodájának vezetője. Bill Clintonnak tisztáznia kell “homályosan átlátható” pénzügyeit, hogy felesége lehessen a külügyminiszter.

Forrás: Népszabadság

Eric Holder személyében az Egyesült Államok 82. igazságügy minisztere lesz egyben az első afroamerikai politikus is ezen a poszton. A mértékadó sajtó készpénznek veszi a kinevezést: Barack Obama felkérte kampányának 57 éves vezető igazságügyi tanácsadóját a tisztségre, aki előzetesen elvállalta azt.

Hátravan még az átvilágítása, illetve a megválasztott elnök republikánus támogatást is szeretne a megbízatáshoz. Előbbivel kapcsolatban az esetleges érdekkonfliktusra összpontosítanak – az Obama-csapat számára láthatóan elsőrendű szempont: a főbb kinevezettek ne legyenek “pályát módosító” lobbisták, magánérdekek kijáróemberei.

Amúgy a 2001-es Clinton-Bush fehér házi váltás idején Holder, mint Janet Reno igazságügy miniszter helyettese, alig két hétig ügyvezető főnök volt a tárca élén. Szemére vetik, hogy nem vitatta elég erélyesen Marc Rich, az adóelkerülő üzletember elnöki amnesztiáját, és maga is elismeri: nem foglalkozott eleget a kérdéssel.
 
Az igazságügyi tárca egyébként a polgárjogok legfőbb kormányzati őre – a színesbőrű Holder kinevezése ennyiben történelmileg sem jelentéktelen. A minisztériumot a Bush-időszakban számos bírálat érte, különösen a hazafias buzgalmáról elhíresült John Aschroft idején, aki bírálói szerint a terrorizmusellenes küzdelem örve alatt a szabadságjogokat ásta alá. Utódát, az azóta szintén távozott Alberto Gonzalest nemrég elmarasztalták, mert gondatlanul bánt titkos iratokkal.
 

[popup][/popup]