Palesztinok legalább húsz rakétát lőttek ki Izraelre

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Legalább húsz rakétát lőttek ki palesztinok csütörtökön a Gázai övezetből Dél-Izraelre azután, hogy az izraeli katonaság előző nap végzett négy fegyveressel a Hamász iszlamista mozgalom uralta területen – közölte az izraeli hadsereg. 

Forrás: HVG

 

A Hamász saját állítása szerint hat rakétát lőtt ki a zsidó állam irányába. Károkról, áldozatokról nem érkezett jelentés.

A múlt héten kiújultak az összecsapások Izrael és a Hamász között, veszélybe sodorva a felek közötti, júniusban egyiptomi közvetítéssel tető alá hozott tűzszünetet. Matan Vilnaj, az izraeli védelmi miniszter helyettese elismerte, hogy a tűzszünet gyenge lábakon áll, de szerinte még nincs szó arról, hogy összeomlott volna.

Izrael az újabb támadás miatt korábbi ígéretét megváltoztatva mégsem engedett be harminc, humanitárius segéllyel megrakott teherautót a Gázai övezetbe.

A palesztin menekülteket segélyező ENSZ-ügynökség (UNRWA) közölte: kifogytak a gázai övezeti élelmiszerkészleteik, ezért péntektől nem fogja tudni ellátni a rászoruló 750 ezer palesztint, ha Izrael továbbra is lezárva tartja a határátkelőket. A zsidó állam az ellene irányuló palesztin támadásokra válaszul tíz napja a hivatalos indokolás szerint “biztonsági okokból” lezárta a Gázai övezet határátjáróit.

Palesztin illetékesek arra figyelmeztettek, csütörtök estére kifogy az üzemanyag az övezet másfél millió lakosát árammal ellátó erőműből.

A tűzszünet júniusi érvénybe lépése óta nem fordult elő, hogy a Gázai övezet megszakítás nélkül ilyen hosszú ideig legyen lezárva.

[popup][/popup]