Nem lesz szent a pápa?

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

A holokausztot túlélők egyik legbefolyásosabb szervezete arra kérte a Vatikánt, hogy függessze fel XII. Pius pápa szentté avatásának eljárását, mert a nácik általi népirtás idején uralkodó egyházfő “nem emelte fel a szavát az abszolút gonoszsággal szemben”.

Forrás: STOP

 

A Zsidó Holokauszttúlélők és Leszármazottaik Amerikai Gyülekezete elnevezésű, New York-i központú szervezet világméretű kampányba kezdett, amelyben arra kérik a Vatikánban szolgálatot teljesítő nagyköveteket, hogy járjanak közben az eljárás befagyasztásáért.

“Volt sok magánszemély és egyházi tisztségviselő, akinek a holokauszt szörnyű évei alatti ragyogó hősiességét el kell ismerni, de Pius pápa nincs közöttük” – jelentette ki közleményében Elan Steinberg, a gyülekezet elnökhelyettese, aki egyben a Zsidó Világkongresszus tiszteletbeli elnöke. A 60 ezer tagot számláló szervezet vezetése szeretne találkozni a washingtoni pápai nunciussal, és hasonló szervezetek is megbeszéléseket akarnak folytatni a Vatikán képviselőivel más országokban, hogy a témáról tárgyaljanak velük.

XII. Piust a zsidó közösségek és számos történész azzal vádolja, hogy keveset tett a nácizmus által üldözött zsidók megmentéséért, a Vatikán viszont azt hangoztatja, hogy a pápa “a színfalak mögött dolgozott”, mert a közvetlen közbelépése csak rontott volna a helyzeten. A Szentszék a nézeteltérések miatt kérte mind a katolikusokat, mind a zsidókat, hogy az ügyben ne gyakoroljanak nyomást az egyházfőre.

[popup][/popup]