Százezres tömeg a Rabin-emlékesten Tel-Avivban

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

Mintegy százezer ember emlékezett Jichák Rabin egykori izraeli miniszterelnökre meggyilkolásának 13. évfordulóján Tel-Avivban, azon a téren, ahol a merényletet elkövették, és amely azóta Rabin nevét viseli. 

Forrás: HVG

 

Az 1995. november 4-én történt tragédia emlékére rendezett szombat esti eseményen több vezető politikus szólalt fel, beszédet mondott mások mellett Simon Peresz államfő, Cipi Livni külügyminiszter, Ehud Barak védelmi miniszter, valamint Jichák Rabin lánya.

A felszólalók kivétel nélkül a béke fontosságát, illetve a békéhez vezető út nehézségét hangsúlyozták. Rabin 1993 szeptemberében Washingtonban kezet fogott Jasszer Arafattal, és ez a gesztus mérföldkőnek számított a palesztin-izraeli békefolyamatban. 1994-ben Simon Peresz akkori izraeli külügyminiszterrel és Jasszer Arafat palesztin vezetővel együtt Nobel-békedijat kapott, azonban egy évvel később egy szélsőséges nacionalista zsidó fiatalember meggyilkolta.

A merénylet 13. évfordulóján a megemlékezés Rabin egyik beszédének bejátszásával kezdődött, a beszédek között pedig a békét és Izrael szeretetét hirdető dalok csendültek fel, amelyeket együtt énekelt a százezres tömeg.
 

[popup][/popup]