Katolikus és Zsidó vezetők közösen emlékeznek a „Kristályéjszaka” áldozataira

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A hetven évvel ezelőtti zsidóellenes náci pogromra, az úgynevezett kristályéjszakára emlékeznek vasárnap katolikus és zsidó vezetők

2008. november 8.

A Budapesten megrendezendő Katolikus–Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottságának 20. Világkonferenciája nyitó rendezvényeként november 9-én vasárnap, 17:00 órakor a résztvevők megemlékeznek a Kristályéjszaka 70. évfordulójáról a Dohány utcai Zsinagóga kertjében, a Wallenberg Emlékparkban (Ezüstfa).

A megemlékezésen felszólal Mandur László, a Parlament alelnöke, Erdő Péter bíboros, Aliza Bin-Noun Izrael Állam nagykövete, Feldmájer Péter a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke, valamint jelen lesz Walter Kasper bíboros és Norbert Hoffmann atya a Vatikánból, továbbá David Rosen rabbi az Egyesült Államokból.

1938. november 9-éről 10-ére virradó éjszaka a nemzetiszocialisták központilag megtervezett és irányított, országos zsidóellenes erőszakhullám keretében mintegy 1400 zsinagógát raboltak ki és rongáltak meg, valamint romba döntöttek és felgyújtottak közel 8000 zsidó üzletet. Meglincseltek közel 100 zsidót, s 30 ezer körülire tehető azoknak a száma, akiket ekkor hurcoltak különböző koncentrációs táborokba. A kristályéjszaka a több mint 6 millió zsidó meggyilkolásához, illetve halálához vezető zsidóüldözés kezdetét jelentette. (Hírszerző)

[popup][/popup]