Náci karlendítés és Heil Hitler kiáltások – 200 embert őrizetbe vettek Moszkvában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Oroszországban kedden, a Népi Egység napján országszerte megmozdulásokat szervezett a szélsőjobb: Moszkvában mintegy 200 főt őrizetbe vettek kisebb illegális tüntetéseken, melyeknek résztvevői részben náci karlendítéssel és Heil Hitler kiáltásokkal vonultak fel.

Forrás: Híradó

Jogvédők folyamatosan figyelmeztetnek, hogy Oroszországban fokozódik az idegengyűlölet. A Moszkvai Emberi Jogok Irodájának adatai szerint idén az év első 10 hónapjában 113 “nem szláv küllemű” embert öltek meg és 340 szenvedett súlyos sérüléseket rasszista indíttatású támadások során.

Moszkvában a hatóságok csak egyet engedélyeztek több szélsőjobbos csoport összesen három tervezett “Orosz Menete” közül, de a tiltott menetek szervezői előre jelezték, hogy így is kivonulnak, a moszkvai önkormányzat pedig figyelmeztetett, hogy megakadályozzák az engedély nélküli tüntetéseket.

Érdekesség, hogy a dumában több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország párt ifjúsági szervezete, az Ifjú Gárda is felvonult követelve, hogy teljes egészében tiltsák be a munkavállalás céljából érkezők bevándorlását, s a már Oroszországban lévőket küldjék haza – noha Moszkvában, elsősorban az építőipari cégek nyomására, minden évben emelik a szegényebb volt szovjet köztársaságokból érkezők bevándorlási kvótáit.

Az engedélyezett moszkvai tüntetésen a hivatalos becslések szerint mintegy 1500 ember vett részt, a hasonló megmozdulásokon többek között Szentpéterváron, Vlagyivosztokban és Novoszibirszkben 200-300 fő tüntetett.

A Népi Egység napját 2005-ben vezették be, mintegy pótlandó azt a munkaszüneti napot, amelyen a Szovjetunió idején november 7-én az 1917-es “Nagy Októberi Szocialista Forradalomról” emlékeztek meg. Az emberek többsége nem érzi magáénak ezt az ünnepet, amely idén egy munkanap áthelyezésével négynapos lett, viszont a szélsőjobb az előző évekhez hasonlóan idén is országszerte megmozdulásokat szervezett.

A történészek által hevesen bírált “új” ünnep az 1600-as években gyökerezik: a cár 1649-ben rendelte el a Kazanyi Istenszülő ikonja napjának megünneplését annak emlékére, hogy 1612-ben Kuzma Minyin és Dmitrij Pozsarszkij vezetésével az orosz harcosok a csodatévőnek tartott ikon alatt visszafoglalták a Kremlt is, és kiűzték az országból a hódító lengyeleket. Az ortodox egyház a régi Julianus-naptár szerint október 22-én tartotta ezt a jeles napot, “annak emlékére, hogy Moszkva és egész Oroszország felszabadult a lengyelek alól 1612-ben”. Az ünnep a Gergely-naptár szerint jelenleg november 4-re esik.
 

[popup][/popup]