Internetes adatbank zsidóknak

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

Huszonhatmillió dokumentumot tartalmaz egy internetes adatbank, amely segíthet a világ számos pontján élő zsidóknak nyomon követni családjuk történetét.

Forrás: HVG

 

A www.ancestry.com/JewishFamilyHistory oldalon többek közt fotók, bevándorlási adatok, a holokausztról és következményeiről szóló, első kézből való beszámolók, menekültek aktái láthatók, de gyakorlatilag bárki megpróbálhat rákeresni név, születési és halálozási hely és év, lakhely, valamint más személyes adatok alapján őseire, szeretteire. Ezek alapján az adatban további szűkítéseket kínál fel, betekintést nyújtva a világ számos archívumába. Minden érdeklődő felállíthatja saját családfáját is. A történelmi részben évszázadokra visszamenőleg megismerhető egyes városok zsidó lakosságának névsora, megtudható, hogy egyes zsidó nevek milyen variációban jelentek meg a különböző országokban, továbbá az is, hogy milyen törvények szabályozták országonként a zsidók jogállását.

Létezik az adatbankban több mint egymillió – szerte a világ sírkertjeiben – eltemetett zsidó nevének jegyzéke. Bekerült a nevezetes “Schindler listája” is, annak a mintegy 2000 zsidónak a neve, akiket Oskar Schindler német gyáros azzal mentett meg a pusztulástól, hogy munkát adott nekik. A történetet Steven Spielberg dolgozta fel hét Oscar-díjat nyert filmjében.

[popup][/popup]