Izrael filmjein keresztül mutatkozik be Budapesten

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

Tizenhárom alkotással mutatkozik be a több fesztiváldíjjal és számos rangos elismeréssel büszkélkedő izraeli filmgyártás a budapesti Odeon-Lloyd moziban október 30. és november 5. között – tudatta a budapesti izraeli nagykövetség.

Forrás: STOP

 

A közlés szerint a filmjei tükrében talán kevésbé ismert ország e tizenhárom alkotással mutatja be egykori és mai társadalmát, politikai helyzetét, mindennapjait. A programban krimi, romantikus film, vígjáték ugyanúgy szerepel, mint a másságot és a politikai ellentéteket boncolgató dráma.

A filmhét keretében először láthatja a magyar közönség az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is díjazott, valamint Oscar-díjra is jelölt Beaufort című alkotást. Joseph Cedar alkotása az izraeli-libanoni konfliktust dolgozza fel egy maroknyi katona sorsán keresztül.

A filmhét másik kiemelkedő alkotása A zenekar látogatása (The Band’s Visit) című, a Cannes-i filmfesztiválon többszörösen is elismert mű. Szerepel még a filmhét programjában a Sundance Fesztiválon díjazott Az őrült föld (Sweet Mud), illetve a hazánkban is elismert Amos Gitai Szabad Övezet (Free Zone) című filmje Natalie Portman és Carmen Maura főszereplésével.

Látható lesz még Etgar Keretnek, Izrael talán legnépszerűbb kortárs írójának Medúzák című filmje is. Nagy érdeklődésre tart számot Eytan Fox Buborék (Bubble) című alkotása, amely Tel-Aviv fiataljainak mindennapjait mutatja be.

Az egy hétig tartó filmes kavalkádban az izraeli filmipar legújabb darabjai mellett délutánonként az ország fennállásának 60. évfordulója előtt tisztelegnek: Izrael történelmének egy-egy izgalmas periódusáról szóló alkotásokat mutatnak be. Köztük lesz többek között a magyar származású Efraim Kishon (Kishont Ferenc) Szallah Sabati című filmje, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon több díjjal, valamint Cézár-díjjal is elismert Élj és boldogulj! című alkotás, valamint a szatirikus A világ végén fordulj balra című film is.
 

[popup][/popup]