Ötmillió euróból épülhet meg Brandenburg új zsinagógája

Írta: Független Hírügynökség - Rovat: Hírek - lapszemle

A német fővárost körülölelő Brandenburg tartományban napjainkban egyetlen zsinagóga sincs. Az RBB regionális közszolgálati tévéállomás jelentése szerint jövő héten kezdődik az új, izraelita vallási központ építészeti terveinek pályáztatása. Ebből az alkalomból vasárnap ünnepséget rendeznek Potsdamban.

Forrás: Független Hírügynökség

Várhatóan 2012-re épülhet meg Potsdamban Brandenburg tartomány második világháború utáni történelmének első zsinagógája. A Lengyelországgal szomszédos, 2,5 millió lakosú keletnémet régióban október közepén kezdődik az új izraelita templom és közösségi ház terveinek pályáztatása.

Az RBB regionális tévécsatorna hétvégi értesülése szerint, jövő héttől 20 építésziroda verseng az 5 millió eurós (körülbelül 1,3 milliárd forintos) költségvetéssel megszülető zsidó vallási központ tervezési jogáért. Brandenburg tartomány ingatlangazdálkodási és építésügyi hivatala bízik benne, hogy az új zsinagóga munkálatai 2010-ig elkezdődhetnek és akkor tartható lesz az átadás 2012-es tervezett dátuma.

A két német állam 1990-es újraegyesítésekor, alig 40-45 ezer zsidó élt az Európai Unió legnépesebb, 82 milliós államában. Az aktuális statisztikák – több (például ex-szovjetunióbeli) bevándorlási hullámot követően – 200 ezerre teszik a németországi zsidóság létszámát.

A régi potsdami zsinagóga 1938 novemberében a “Kristályéjszaka” pusztításának esett áldozatul. Egy 1945-ös bombatámadás pedig végleg mepecsételte az épület sorsát: a romos templomot 1957-ben dózerolták el a kelet-német kommunisták utasítására.

A zsinagóga újjászületése alkalmából vasárnap egész napos utcai ünnepséget tartanak a Berlinnel szomszédos Potsdamban.

[popup][/popup]