Holokauszttagadó bírósági tárgyalása kezdődött Potsdamban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Forrás: STOP

 

A szélsőjobboldali Horst Mahler nem először áll a bíróság előtt. Holokausztagadás, alkotmányellenes szervezet jelképének használata és uszítás miatt korábban már több alkalommal is elítélték.
 
Legutóbb egy cottbusi bíróság idén júliusban szabott ki Mahlerre 11 hónapos börtönbüntetést, ő azonban fellebbezett, s a potsdami tartományi bíróságon most a fellebbviteli tárgyalás kezdődött meg.

A 72 éves ügyvéd, – aki a múltban többször is önmagát védte a perek során – évtizedek óta a német szélsőséges erők “prominens” alakja. Sajátos politikai pályafutását 1970-ben a szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terrorszervezet egyik alapítójaként kezdte, amiért 10 év börtönbüntetést kapott. Büntetését letöltve később már a szélsőjobboldalon, a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) soraiban bukkant fel, sőt ügyvédként védte a pártot a nyolcvanas évek elején az alkotmánybíróság előtt zajlott, az NPD betiltását kezdeményező perben. A betiltást végül az alkotmánybíróság elutasította.

A neonáci pártból évek múlva kilépett, de szélsőjobboldali nézeteinek nyilvános hangoztatásával nem hagyott fel.

Horst Mahler az elmúlt években több nyilatkozatában is tagadta a holokauszt megtörténtét, s ezen túlmenően is hatalmas felháborodást kiváltó nézeteket hangoztatott. Egy interjúban például az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadásokat “jogosnak” nevezte. A közelmúltban pedig a nyilvánosság előtt megismételte a holokausztot tagadó álláspontját, s mindennek alátámasztására üdvözlésként a náci karlendítést használta.

Júliusban mindenekelőtt a hitleri karlendítés használata miatt ítélték el őt. Értesülések szerint a szerdán kezdődött fellebbviteli tárgyaláson azonban már a holokauszttagadás, illetve az uszítás is a vádpontok között szerepel, amiért akár öt év börtönre is ítélhetik. A perre hét tárgyalási napot irányoztak elő.

[popup][/popup]