Múzeumba kerül a Columbia űrrepülő roncsai közt talált napló

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A jeruzsálemi Izrael Múzeumban állítják ki a Columbia űrrepülőgép katasztrófájában életét vesztett Ilan Ramon izraeli asztronauta naplójának néhány lapját, amelyek “túlélték” a jármű 2003-as katasztrófáját.
 

Forrás: Hírszerző

 

A 48 éves Ramon naplójából összesen 37 oldal maradt épen az űrrepülőgépet és héttagú legénységét elpusztító robbanást követően. Az égett, gyűrött, majd az időjárás viszontagságainak kitett lapokat több mint két hónappal a katasztrófát követően találták meg a Texas állambeli Palestine város közelében egy szántóföldön.

A naplórészletet az amerikai hatóságok visszajuttatták Ramon családjának, ám felesége végül úgy döntött, az épségben maradt oldalak közül kettőt az Izrael Múzeumnak adományoz. Ezek egyikére ugyanis – ellentétben a többi, személyes írásokat tartalmazó lappal – Ramon egy szombati zsidó imát jegyzett fel, míg a másikon a Columbia útjával kapcsolatos szakmai megjegyzései olvashatók.

Ilan Ramon mellett hat amerikai űrhajós vesztette életét a Columbia több mint öt évvel ezelőtti katasztrófájában. A tragédiát egy, a jármű felszínét ért kisebb sérülés okozta: a start után ugyanis egy 76 dekagrammos habdarab vágódott neki az űrsikló hőpajzsának, a jármű pedig visszatéréskor, elérve a Föld atmoszféráját, felrobbant.

 

[popup][/popup]