Szellemek a Svábhegyen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

…a Svábhegy egyike a város legkísértetiesebb helyeinek, ahol a múlt egyes fejezetei jobbára máig láthatatlanok, teljes mértékben jelöletlenek.”

 (György Péter: A sötét hegy)

 

A Svábhegy Janus-arcú vidék. Gyógyító levegőjéről, kénes forrásairól vált híressé, elpusztult szőlőinek helyén a 19. század közepétől művészek és értelmiségiek építettek svájci villákat és mesebeli kerteket. Ezek közül Eötvös József Karthauzi-lakja és a Jókai-park ma is látható. Maga Cathry Szaléz Ferenc, a fogaskerekű építője is annyira megszerette a vidéket, hogy mire műve elkészült, le is telepedett és haláláig itt élt. iskola

Azt már kevesebben tudják, hogy az első pillantásra idillinek tűnő síelő- és kirándulóhely valójában fontos, legtöbbször tragikus történelmi események színhelye volt a 20. században. Ide költözött be az SS a német megszállás idején, és itt alkudozott egymással emberéletekről Eichmann és Wallenberg. Itt működött az ÁVH tisztképzője, és itt nyitotta meg az úttörővasutat Rajk László, nem sejtve, hogy egy év múlva a szemközti villában fogják vallatni. Túránk során megidézzük a múltat, és felkeressük a nem létező emléktáblák és képzőművészeti alkotások helyeit. Közben pedig elolvassuk, hogyan jelennek meg ezek az események a kortárs irodalomban, Nádas Péter, Déry Tibor és Háy János írásaiban.

Túravezető: Lénárd Anna, képzőművész
Időpontja: 2012. november 18, vasárnap ,11 óra
Találkozópont: a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola előtt (1125 Budapest, Diana utca 4, Hungary). Megközelíthető fogaskerekűvel vagy a 21-es és 212-es busszal (Költő utcai megálló)
A séta ára 2500 Ft/fő, (nyugdíjasoknak, diákoknak, fogyatékkal élőknek és pedagógusoknak 2000 Ft /fő), amelyet a helyszínen lehet befizetni.

Jelentkezés és további információ: www.bupap.hu
A túra időtartama kb. 3 óra, kb. félórás szünettel.

[popup][/popup]