Szíria: Elfoglaltak egy légvédelmi létesítményt a felkelők

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Megtámadtak egy katonai repülőteret is a lázadók Szíriában

…szombaton, miközben a kormányerők légicsapásokat mértek Aleppó egyes kerületeire – közölték ellenzéki szervezetek.

Assad
A keleti Deir-ez-Zór tartományban található állás elfoglalásakor a felkelők légvédelmi rakétákat kaparintottak meg és 16 katonát fogságba ejtettek – közölte a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű szervezet egy munkatársa.

Ugyanez a szervezet arról is beszámolt, hogy a felkelők megrohamoztak egy, az iraki határ közelében lévő légitámaszpontot, de a létesítménybe nem tudtak betörni.

A felkelők korábban több támadást hajtottak végre katonai repterek ellen Aleppó és Idlib környékén, miközben a lázadók hadi sikerei miatt Bassár el-Aszad elnök erői egyre jobban rá vannak utalva a légierő bevetésére. Ellenzéki csoportok szerint a hadsereg bombázói és harci helikopterei számos légicsapást vittek véghez civil célpontok ellen a felkelők által ellenőrzött területeken.

Ezzel egyidejűleg szombaton folytatódtak a harcok Aleppó városában, ahol második napja tart a lázadók “északi vulkán” névre keresztelt offenzívája. A felkelők biztonsági létesítményeket, köztük egy tüzérségi kiképzőiskolát, a légierő hírszerzésének egy épületét, valamint egy nagyobb katonai ellenőrzőpontot támadtak a városban és környékén.

A város több negyedében folyó harcok során a hadsereg harci repülőgépeket és nehéztüzérséget is bevetett ellenzéki aktivisták közlése szerint.

Az állami SANA hírügynökség szerint szombaton 225 ember engedtek szabadon, akiket korábban egy kormányellenes tüntetés során vettek őrizetbe. Aktivisták szerint a másfél éve tartó felkelés kitörése óta szíriaiak tízezreit börtönözte be a kormány.

[popup][/popup]