Újabb egyeztetést tartott a kormány és a Zsidó Közösségi Kerekasztal

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Gál András Levente csütörtökön találkozott a Zsidó Közösségi Kerekasztal  képviselőivel

 – tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-t.

Gal Andras_LeventeGál András Levente

A találkozón a jelenlévők rövid ismertetést kaptak a Kárpát-medence XX. századi történetében megjelenő vallási és etnikai türelmetlenségeket vizsgáló történészbizottság felállításával kapcsolatos kormányzati tervekről – írták.
A KIM hozzátette: a résztvevőknek beszámoltak a Claims Conference-szel folytatott egyeztetésekről, “ahol a kormánybiztos, megragadva az alkalmat, ismét hangsúlyozta, hogy a megfelelő együttműködés részeként fontos a pontos és határidőben történő elszámolás a holokauszt emlékezete és az antiszemitizmus elleni küzdelem szempontjából”.
Az egyeztetésen Gál András Levente tájékoztatta a zsidó közösségek képviselőit a kormány és a zsidó vallási közösségek közötti párbeszédben és kapcsolattartásban bekövetkező személyi változásokról. A napokban leköszönő kormánybiztos további eredményes együttműködést kívánt a kerekasztal résztvevőinek – olvasható a közleményben.
Gál András Leventét kérésére mentette fel Orbán Viktor miniszterelnök szeptember elsejei hatállyal kormánybiztosi megbízatásából.
A KIM hétfőn azt közölte, hogy Magyarország visszakéri a Claims Conference-től a szabálytalanul felhasznált állami támogatást, mert az amerikai szervezet nem számolt el szabályosan a holokauszt túlélőinek nyújtott pénzzel. A tárca akkori közleménye szerint Gál András Levente kormánybiztos erről hétfőn tájékoztatta az amerikai és az izraeli nagykövetséget. A KIM jelezte: a kormánybiztos kezdeményezi azt is, hogy a holokauszt túlélőinek járó támogatások elosztását ezentúl külföldön és belföldön egyaránt a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) végezze.

[popup][/popup]