Antifasiszta tüntetés – fasiszta ellentüntetés

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A megmozdulást, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, folyamatos ellentüntetés kísérte.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) és a Magyar Antifasiszta Liga a jogerősen betiltott Magyar Gárda megalapításának évfordulójáról megemlékező múlt szombati, a Hősök terén tartott rendezvénye és Csurka István színművének az Újszínházban tervezett bemutatója elleni tiltakozásul hirdetett demonstrációt, amelyhez több baloldali szervezet és párt, illetve roma szervezet is csatlakozott.hantivilmosHanti Vilmos
A rendezvényen képviseltette magát az SZDSZ, a Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal is.
A Deák téren az Antifasiszta tüntetés a szélsőjobbra tolódó közállapotaink ellen elnevezéssel tartott demonstráción, Bajcsy-Zsilinszky Endre szobra előtt Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke, Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke, valamint Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke beszédében egyaránt azt állította, hogy a kormány leplezetlenül támogatja a szélsőjobboldalt. Az Újszínházat “a szélsőjobboldal, a fasizmus székhelyének” nevezték. Örvendetesnek tartották viszont, hogy Tarlós István főpolgármester a napokban úgy nyilatkozott, nem támogatja a darab bemutatását, és végül nem tűzi műsorra a színház igazgatója, Dörner György.

Horváth Csaba azt mondta: a szélsőséget, a rasszizmust ki kell űzni Budapestről, Magyarországról és Európából is, de ehhez széles társadalmi összefogásra van szükség.

Niedermüller Péter “mindannyiunk szégyenének” nevezve a jelenlegi kormányt, úgy fogalmazott: olyan országot szeretnének, ahol nem kell félnie senkinek, tiszteletben tartják az emberi méltóságot, és a rendőrség megvédi a cigányságot a “neonáci csőcseléktől”.

A Deák téren tartott tüntetés alatt mintegy ötven ellentüntető bekiabálásokkal próbálta megzavarni a szónokokat, majd az Erzsébet térről megkíséreltek bejutni a demonstrálók közé, de ezt a rendőrök sorfalat állva megakadályozták. Többen azt skandálták: “mocskos zsidók” és “indul a vonat”. Ezután a rendőrök egyenként igazoltatták őket.

A mintegy ötszáz antifasiszta tüntető rendőri biztosítás mellett átvonult a Deák térről az V. kerületi Paulay Ede utcába, az Újszínház elé, hogy tiltakozzon hogy Csurka István A hatodik koporsó című színművének tervezett bemutatója ellen.
Tarlós István az MTI-vel kedden azt közölte, hogy nem mutatják be A hatodik koporsót az Újszínházban, a városvezető jelezte, hogy a döntésről aznap értesítette őt Dörner György, az intézmény igazgatója.

Az ellentüntetők az Andrássy úton vonulók elé vágtak a Székely Mihály utcánál, ezért rendőri sorfallal választották el őket. Amikor az antifasiszták az Újszínházhoz értek, mintegy kéttucatnyi radikális demonstráló állt az épület bejáratánál, és azt skandálták: “az Újszínház a magyaroké”. Az antifasiszták “nácik haza!” felszólítására “itthon vagyunk!” kiáltozással válaszoltak.

Az ellentüntetőket végül a rendőrök sorfalat állva kiszorították az Újszínház bejárata elől. Az antifasiszta szervezetek tüntetésén részt vevők megtapsolták a rendőri intézkedést.

A színház bejárat előtt egy szónok szintén az összefogásról beszélt, majd a demonstrálók egy-egy papírlapot helyeztek a földre, amelyre azt írták: “ne végy jegyet a gyűlöletre”. A rendezvényt többtucatnyi egyenruhás rendőr biztosította.

A baloldali és antifasiszta szervezetek által szervezett szerda esti fővárosi tüntetést követően bántalmazták a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnökét. Erről maga Hanti Vilmos számolt be telefonon az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Mint elmondta, a demonstráció helyszínétől távolabb egy 10-15 tagú feketeruhás csoport körbevette, s attól tartott, meglincselik. Miután egyikük megütötte, elkezdett szaladni és közben segítségért kiáltott.

A MEASZ elnöke egy mentőautóban ülve adott telefoninterjút a televíziós műsornak, elmondása szerint kórházba vitték látleletre. Azt mondta, nagyon fáj a szeme, ég az arca és hányingere van, tehát “agyrázkódásra utaló tünetei” vannak.
Hozzátette: pontos személyleírást adott, a rendőrségnek vannak felvételei.

Az antiszemitizmussal és a rasszizmussal szembeni összefogásra szólították fel a magyar társadalmat baloldali és antifasiszta szervezetek szerda este Budapesten tartott demonstrációjukon. A megmozdulást, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, folyamatos ellentüntetés kísérte.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) és a Magyar Antifasiszta Liga a jogerősen betiltott Magyar Gárda megalapításának évfordulójáról megemlékező múlt szombati, a Hősök terén tartott rendezvénye és Csurka István színművének az Újszínházban tervezett bemutatója elleni tiltakozásul hirdetett demonstrációt, amelyhez több baloldali szervezet és párt, illetve roma szervezet is csatlakozott. A rendezvényen képviseltette magát az SZDSZ, a Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal is.

[popup][/popup]