Nincs áttörés az iráni nukleáris programról szóló tárgyalásokon

Írta: Pálfy M. Katalin, MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

“Fontos kérdések maradtak még nyitva”

Nem értek el áttörést a vitatott iráni nukleáris programról szóló bécsi tárgyalásokon a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és az Iráni Iszlám Köztársaság képviselői pénteken.

IAEA
“Intenzív tárgyalásokat folytattunk, de fontos kérdések maradtak még nyitva, és ez megakadályozta a megegyezést” – mondta Herman Nackaerts, a NAÜ főigazgató-helyettese újságíróknak az iráni nagykövetségről távozóban.

Ali Asgar Szoltaníje, Irán NAÜ-höz delegált képviselője kijelentette: elértek bizonyos haladást, de maradtak még nézetkülönbségek.

Nyugati feltételezések szerint Irán atomfegyver kifejlesztésére törekszik, Teherán azonban visszautasítja ezt az állítást. A tárgyalásokon arra próbáltak megoldást találni, hogy miként kaphat választ a nemzetközi szervezet a nukleáris programmal kapcsolatos kérdéseire és hogyan folytathat helyszíni ellenőrzéseket. Különösen a parcsini létesítménybe szeretne bejutni az ügynökség. Irán arra hivatkozva tagadja meg az ellenőrök beengedését oda, hogy katonai létesítményről van szó, amely nem tartozik a NAÜ-egyezmények hatálya alá.
Szeptember közepén terjeszti a NAÜ főigazgatója soron következő jelentését a szervezet kormányzó tanácsa elé. Jukija Amano még a legutóbbi sikertelen tárgyalások előtt, júniusban leszögezte: amíg nem tudják lefolytatni az ellenőrzést Parcsinban, addig nem tudják megerősíteni, hogy az iráni nukleáris program teljes egészében békés jellegű.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a jövő hét második felében várhatóan Teheránba utazik, hogy részt vegyen az el nem kötelezett országok csoportjának értekezletén, és tárgyaljon a legfelső szintű iráni vezetőkkel. Izrael és az Egyesült Államok ellenzi a magas szintű közvetlen tárgyalásokat Iránnal, és az esemény bojkottálására szólította fel a főtitkárt. Ban Ki Mun szóvivője kijelentette, hogy az értekezleten a főtitkár fel akarja vetni a nemzetközi közösség aggodalmait az iráni atomprogrammal és a szíriai helyzettel kapcsolatban is.

[popup][/popup]