Izrael lemondhat Jeruzsálem arab részeiről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jeruzsálem egyes arab negyedei a majdani független palesztin állam fővárosának részét képezhetik a kidolgozásra váró végleges izraeli-palesztin béke megállapodásban – jelentette ki szerdán az izraeli védelmi miniszter.

Forrás: Origó

 

Ehud Barak az al-Dzsazíra arab hírtévében sugárzott interjúban beszélt erről, de azt nem fedte fel, hogy a zsidó állam Jeruzsálem egész keleti (arab) részét átengedi-e a majdani palesztin államnak. Az izraeli politikus úgy fogalmazott, hogy található olyan megoldás, amelynek alapján Jeruzsálem sűrűn lakott arab részei a békemegállapodás értelmében a palesztin főváros részét képezhetik majd, amelynek “természetesen” néhány Jeruzsálem környéki falu is része lesz.

Izrael az 1967-es arab-izraeli háborúban szállta meg Kelet-Jeruzsálemet, később pedig bekebelezte a területet, a nemzetközi közösség ezt azonban nem ismeri el.

A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni létrehozni remélt – Ciszjordániából és a Gázai övezetből álló – független államuk fővárosának.

Izrael és a palesztinok tavaly novemberben újították fel béketárgyalásaikat azzal a célkitűzéssel, hogy még idén megállapodásra szeretnének jutni.

[popup][/popup]