10. Spinoza Zsidó Fesztivál

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szeptember 5-22.

Spinoza
Európai unikum: Budapest négy héten keresztül a zsidó kultúra fővárosa. A nyári zsidó fesztivál után közvetlenül jön a Spinoza több mint kéthetes szeptemberi fesztiválja. 20 programmal és négy premierrel. Lesz itt minden: színház, dráma, opera, zenés játék, kabaré, film, előadás. A Spinoza premierek specialitása: minden esetben ősbemutatóról van szó.

Dávid Király zsoltárai közös zsidó-keresztény kincsünk. Ez a Spinoza legnagyszabásúbb premierje, (ehhez már az Uránia mozi kell), itt negyven művész működik közre. Dávid, Izrael második királyának zsoltárait Hegedűs D.Géza mellett hat további művész tolmácsolja, majd zenében a Sabbathsong Klezmer Band szólaltatja meg, s mindezt Fekete László főkántor és a Kinneret kórus teszi zeneileg gazdagabbá.

Ki tudta, hogy a Facebook gondolata Karinthy Frigyestől származik? Aki olvasta tőle a Láncreakció c. novelláját. A Spinoza Karinthy premierje a Kohn család története Karinthy Frigyesig. A darab korrajz, továbbá történetek Budapestről Berlinen át Stockholmig és sztorik ’Európa legszebb zsidó nőjéről”, Karinthy feleségéről, Böhn Arankáról. Karinthy szerepében Székhelyi József.

Gershwin (született Jacob Gershowitz) élete igazi amerikai sztori: a szegény orosz zsidó bevándorlók gyermeke egy generáción belül Amerika legnagyobb zeneszerzőjévé válik. Hogy ki volt valójában ez az ember, azt megtudjuk a Spinoza Gershwin-premierjéből.

Hogy a 100 évvel ezelőtt született nem zsidó Fényes Szabolcs élete hogy kerül a Spinoza fesztivál programjába? 1944-ben, mikor Fényes az Operett igazgatója volt, sok zsidót bújtatott és sok zsidónak adott munkát. Ezért állítunk most életének és munkásságának emléket e Fényes-premierrel.

A premiereken kívül az elmúlt 9 év fesztiváljából elővesszük a legsikeresebb darabjainkat. Így nem maradhat el a Címzett ismeretlen levéldráma. (Kulka János, László Zsolt) , A Guru c. zenés játék (Popper Péter – Hábetler András), a Frida c. kuplé-opera, Jentl c. zenés játék (Klein Judit), Legújabb zsidó kabaré (Bächer Iván). Ami a kabarét illeti, minden szeptemberi fesztiválon bemutatjuk egy-egy magyar zsidó humorista életét. Most a 100 éve született Alfonzó van soron. Heller Ágnestől: Érzelmek a Zsidó Bibliában c. előadást halljuk, Ungvári Tamás pedig Herzl Tivadar vagy Heltai Jenő?- dilemmáról értekezik. A fesztivált elmaradhatatlan újévi klezmer koncertek gazdagítják.

A 10. Spinoza Zsidó Fesztiválnak még három érdekessége van van:

A Címzett ismeretlen c. dráma mellé a Spinoza kiadta magát a könyvet is. Mindenki, aki a drámát megnézni, a könyvet is megkapja hozzá. A könyv ára a jegyben benne van. S ha már a jegyeknél tartunk, minden fesztiválunkon legalább egy előadás ingyen van. Ebben az évben ’A világ végén fordulj balra!’ c. izraeli filmet nézhetik meg a látogatók ingyenesen.
A 10. fesztivál alkalmából a Spinozával szomszédos Lámpás pince-kocsma (www.alampas.hu) is bekapcsolódik a programsorozatba 4 koncertjével, melyen többek között a Tzomet együttes, Gerendás Péter, Lamm Dávid és Kardos Dániel előadásában hallhatunk jiddis, ladino, szefárd és improvizatív zsidó zenéket. A belépés mind a négy koncertre díjtalan.

[popup][/popup]