Apja: ismeretlen spermadonor

Írta: Magyar Kurir - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy jeruzsálemi vallási konferencián a rabbik élesen elítélték azt a gyakorlatot, hogy egyedülálló nők spermabankból származó hímivarsejt segítségével fogannak, majd egyedül nevelik a gyermeket.

Forrás: Magyar Kurir

 

A Cohár Rabbinikus Szövetség augusztusi konferenciáján, amelynek témája a család volt, Náhum Rabinovich rabbi „felfoghatatlannak” nevezte, hogy valaki szánt szándékkal „árva gyermeket” hozzon világra, azokat a nőket pedig, akik ilyet tesznek, alkalmatlannak minősítette az anyaságra. „Minden gonoszságot és kegyetlenséget felülmúl, ha valaki saját igényei kielégítésére így akar gyermeket, csak azért, hogy anya lehessen” – idézi a rabbit a CNA.

Jáákov Ariel rabbi szerint a spermadonáció is oka annak, hogy sok nő későn megy férjhez, és a családok szétesnek. „Egyszülős család éppúgy nem létezik, mint ahogy nem létezik négyszögletes kör. A család apából, anyából és gyerekekből áll” – szögezte le.

A katolikus egyház is többször felemelte szavát a spermadonációval szemben, mondván, hogy a gyermeknek apára és anyára is szüksége van. XVI. Benedek pápa bioetikai témákra utalva a közelmúltban így nyilatkozott: „E kérdések erkölcsi megítésében két alapelvet kell figyelembe venni: egyrészt az emberi személy feltétlen tiszteletét a fogantatástól a természetes halálig; másrészt az élet – házastársi aktus által történő – továbbadásának tiszteletét.”

[popup][/popup]