Magyarországi vérdíjakról cikkeznek

Írta: 168 óra - Rovat: Hírek - lapszemle

„Magyarországot kísérti a kínzó múltja” alcímmel jelent meg a The Economist budapesti tudósítása.

Csatáry László, a ma 97 éves, egykori rendőr áll annak a viharnak a közepén, amely megérinti Magyarország múltját, jelenét és jövőjét. A háborús bűnök gyanúja miatt jelenleg házi őrizetben lévő Csatáry ártatlannak vallja magát. economist
(Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a náci háborús bűnös megtalálásához a The Sun c. angol bulvárlap oknyomozó újságírói kellettek, mert ugyan a magyar ügyészség tavaly szeptemberben megkapta Ephraim Zurofftól, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal központ vezetőjétől Csatáry fellelhetőségét, a magyar hatóságoknak kilenc hónap alatt sem sikerült megtalálniuk.) A most megkezdett, ugyancsak megkésett nyomozás még inkább megosztja a múltja miatt már amúgy is megosztott országot, tájékoztatja olvasóit a The Economist, majd így folytatja:

Tiltakozó fiatalok flashmobot szerveztek Csatáry háza elé és horogkeresztes matricákat ragasztottak a náci bűnös lakásának ajtajára. A rendőrség vizsgálódik annak a szélsőjobboldali portálnak az ügyében, amelyik 100 ezer forintos vérdíjat ajánlott fel azoknak, akik a Csatáry háza előtti flashmobot szervező diákokról felvilágosítást tudnak adni. A weboldal felhívása a fenyegetések hullámát és komoly félelmet váltott ki.

Miközben a szélsőjobb parádézik, a zsidók egyre rosszabbul érzik magukat az országban. A hangulat a rendszerváltozás óta nem volt ilyen rossz – állítja néhány zsidó vezető. A magyarországi légkör illusztrálására a The Economist tájékoztatja olvasóit a Jobbikos képviselő áprilisi parlamenti felszólalásáról, melyben a tiszaeszlári vérvádat hozta fel, s az újságíró megemlíti a Holokauszt-emlékmű meggyalázását és a háború alatt, a zsidók ezreit mentő Raoul Wallenberg szobrára akasztott disznólábakat is.

Orbán Viktor – a lap szerint – azonnal és erőteljesen elítélte az antiszemita incidenseket, és védelméről biztosította a zsidó közösséget. (Nem tudjuk, hogy a Magyarországon élők is azonnalinak és kellően erőteljesnek érezték-e a miniszterelnök elítélő szavait…?)

Végül, a lap említést tesz Hitler szövetségesének, Horthy Miklósnak a reneszánszáról, Kövér László esetéről a nyilas író, Nyirő József hamvaival, ami után Izraelben nem kívánatos személynek nyilvánították és visszavonták a Wallenberg évfordulóra neki küldött meghívót. „A kormány minden alkalmat megragad Horthy rehabilitációjára – idézi a The Economist Ungváry Krisztián történészt –, miközben az antifasiszta írókról és költőkről nem emlékeznek meg.

Ollózta: Markó Beáta

[popup][/popup]