Bejött a szélsőjobb Bayer-trükkje

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem a nácivadászok honlapján, hanem egy szélsőjobbos heccoldalon jelent meg a felhívás, amely Bayer Zsolt újságíró és a lakosság nagy részének meglincselésére buzdítja a romákat. A Magyar Hírlapnak ez még mindig nem tűnt fel. Tegyük hozzá: a kormánynak és az MSZP-nek sem.  

Forrás: Népszabadság

 

Pár hete jelentkezett a világhálón a nacivadasz.blogspot.com, a Magyar Nácivadász Szövetség honlapja. A bírósági bejegyzés nélkül működő szervezet – saját meghatározása szerint – azért alakult, hogy a “magyarság védelmében” részt vegyen a “bukott, romlott náci ideológia” felszámolásában. A szövetség tagjai nem fedik fel kilétüket.

A nácivadászok radikális hangvétele (és az, hogy százezer forintot ajánlottak fel annak, aki egy “vödör szart” borít Tomcat fejére) a baloldalt és a mérsékelt jobboldalt is megosztotta. Lehetett találkozni olyan véleménnyel is, hogy a titokzatos nácivadászok valójában szélsőjobbos provokátorok. Ennek azonban az is ellentmond, hogy a nácivadászok színre lépése éppen a szélsőjobboldalon keltette a legnagyobb felzúdulást.

Nem kellett sokat várni az ellentámadásra. A nácivadászok honlapja korábban közleményben figyelmeztetett: “számos, a Magyar Nácivadász Szövetség oldalához hasonló, de nyilvánvalóan provokatív oldal jött létre az olvasók megtévesztése érdekében. Ezekkel az oldalakkal semmiféle kapcsolatban nem állunk!”

A szóban forgó honlapok között van a “nácikhaza” (nacikhaza. blogspot.com) is, amelyet a Nácivadász Szövetség “alávaló, szégyenletes szélsőjobbos propagandának” minősített.

Gyakran nem könnyű eldönteni, mi számít provokációnak, de a “nácikhaza” honlapról tényleg messziről süt, hogy szélsőjobbos produktum: az állítólagos antifasizmus helyett folyamatosan a cigányok ellen uszít. Ezen a “nácikhaza” oldalon jelent meg a felhívás: “Romák! Lincseljétek meg Bayer Zsolt főnácit! Testvérszervezetünk, a Magyar Nácivadász Szövetség ezennel felhívja a magyarországi romákat, hogy várják meg a TV-székház mellett Bayer Zsoltot és verjék véresre. (…) Igen, minden romagyűlölő mádzsárt (azaz a magyarok minimum 70-80%-át) meg kell lincselni!”

Idetartozik, hogy a valódi nácivadászok oldalán is találni olyan kijelentéseket (akár Bayer Zsolttal kapcsolatban is), amelyeket nyugodt szívvel nevezhetünk ízléstelennek vagy szélsőségesnek. De a tényen ez nem változtat: a Bayer Zsolt és a magyar lakosság nagy részének meglincselésére buzdító felhívást nem a nácivadászok tették közzé, hanem a szélsőjobbos “nácikhaza”.

A szóhasználat és a tartalom alapján amúgy egyértelmű, hogy a szöveget nem szabad komolyan venni. Mégis: a jobboldali lapok komolyan vették. A Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet múlt hét pénteken számolt be arról, hogy a szélsőbaloldali nácivadászok likvidálni akarják Bayer Zsolt újságírót és a lakosság 70-80 százalékát.

A Magyar Nácivadász Szövetség ezek után (ismét) kinyilvánította, hogy semmilyen kapcsolata nincs a “nácikhaza” nevű “szélsőjobbos szennyedékkel”, és elhatárolódik a “nyílt emberölési kísérletre felszólító cikkektől”.

A Magyar Nemzetnél feltehetően észlelték, hogy ingoványos talajra tévedtek, és azóta nem foglalkoztak az üggyel. A Magyar Hírlap viszont még tegnapi számában is szélsőbalosnak vélte a “nácikhaza” oldalt, és címlapos cikkében ezt a kérdést repítette világgá: “Hol marad a hatóságok eljárása a Bayer-lincselési ügyben?”

Időközben az MSZP is elhatárolódott – na, nem a szélsőjobboldali manővertől, hanem a nácivadászoktól. A miniszterelnök nevében tegnap hasonló tartalmú nyilatkozatot tett Daróczi Dávid kormányszóvivő is.
 

[popup][/popup]