Izrael egyelőre nem akar fegyvert adni a grúzoknak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Grúziának szánt fegyverek eladásának befagyasztását kéri az izraeli külügyminisztérium. A tárca ugyanis attól tart, hogy a Szíriával és Iránnal amúgy is üzletelő oroszok besértődnek a grúz fegyverexport miatt, és durva légvédelmi fegyvereket adnak el a két moszlim országnak.

Forrás: Index

 

Fagyasszák be a Grúziának szánt fegyverek eladását, ezt szeretné elérni a izraeli külügyminisztérium, mivel a déloszét helyzet miatt az oroszok valószínűleg nem néznék jó szemmel a fegyverexportot. A tárca szerint ugyanis Moszkva, büntetésképpen, légvédelmi fegyvereket adna el a zsidó állam ellenségeinek, Iránnak és Szíriának. (Oroszország egyébként is sok fegyvert exportál e két országnak, de eddig legalább nem korszerű eszközöket küldött.)

Izraelnek egyébként egy éve már voltak hasonló félelmei, s akkor állította le a támadó jellegű fegyverek eladását Grúziának. Tbiliszi azóta csupán védelmi technológiát (pilóta nélküli felderítő repülőgépeket, és elektronikus felszereléseket), katonai tanácsokat, és a grúz csapatokat kiképező egykori izraeli tiszteket kap.

Lapértesülések szerint idén májusban, amikor egy pilóta nélküli gépet lelőttek a konfliktusövezetben, Moszkva tiltakozott, és kérte, hogy Izrael ne szállítson hadfelszerelést Grúziának, mint ahogy Oroszország is időről időre eleget tesz Izrael kéréseinek, hogy ne lásson el fegyverrendszerekkel olyan országokat, amelyek a zsidó államot fenyegetik. (Oroszország állítólag azért SZ-300-as légvédelmi rakétákat is ad el Iránnak, de ezt Moszkvában nem voltak hajlandóak megerősíteni vagy cáfolni.)
 

 

[popup][/popup]