Kínzó pénzhiány fenyegeti az auschwitzi emlékhelyet

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

Súlyos pénzhiánnyal küszködik az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs, megsemmisítő tábor területén létesített emlékhely – erősítette meg kedden Jaroslaw Mensfelt, a múzeum szóvivője a Dziennik Polski című lengyel lap ilyen értelmű jelentését.

 

Forrás: STOP

 

Szavai szerint külföldi segítség nélkül Lengyelországnak problémái lehetnek az emlékhely fenntartásával.

Az emlékhely igazgatója, Piotr Cywinski azt mondta a Dzennik Polskinak adott nyilatkozatában, hogy a nemzetközi közösségnek át kellene vennie az emlékhely fenntartásának anyagi terheit. Szavai szerint elsősorban az EU-nak lenne ez kötelessége.

Indoklásul elmondta, hogy 200 millió zlotyra (62,5 millió euró) lenne szükség a vezetése alatt álló intézmény már halaszthatatlan renoválásához. A lengyel államháztartás évente tízmillió zlotyt juttat, további tízmilliós bevétel származik könyveladásokból és a látogatók által kifizetett pénzekből (a vezetések és a gépkocsiparkoló használatának díjaiból). A külföldi segítség csak “jelképes” – 600 ezer zlotyt tesz ki. Ebből az alig több mint 20 millió zlotys éves bevételből kellene kigazdálkodni a folyó költségek mellett a tízszer akkora renoválási költségeket.
 

[popup][/popup]