Naponta kétszer vetítették és árulták a náci propagandafilmet

Írta: Forrás: Híradó - Rovat: Hírek - lapszemle

Gyanúsítottként hallgatott ki két férfit a rendőrség szerdán a Jud Süss című filmmel kapcsolatban közösség elleni izgatás miatt indult büntetőügyben – közölte a BRFK.

Forrás: Híradó

 

 

A rendőrség gyanúsítottakat hallgatott ki a Jud Süss című film vetítésével kapcsolatban 

A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki G. Sándor 54 éves és G. Tibor 49 éves férfiakat, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy július 10-e és július 13-a között, naponta kétszer a fővárosban, a Hegedűs Gyula utcában található egyik ház pincéjében nagy nyilvánosság előtt levetítették a Jud Süss című filmet, valamint DVD-, és videoformátumban árusították – tudatta a nyomozó hatóság. A rendőrség tovább folytatja az eljárást a gyanúsítottak szabadlábon hagyása mellett.

A BRFK július 18-án indított eljárást közösség elleni izgatás megalapozott gyanúja miatt a Jud Süss című film vetítésével kapcsolatban. A rendőrség több tanút is meghallgatott, pénteken pedig házkutatást tartottak egy Hollán Ernő utcai lakásban és egy XII. kerületi könyváruházban, ahol DVD-n és videokazettán a Jud Süss több tucat kópiáját találták meg és foglalták le. Az eljárásban a rendőrség azt is vizsgálja, hogy sérültek-e a filmmel kapcsolatban a szerzői joghoz fűződő érdekek – közölte a BRFK.

A propagandafilm vetítésével kapcsolatban az SZDSZ XIII. kerületi frakciója még múlt héten csütörtökön jelentette be, hogy feljelentést tettek a rendőrségen közösség elleni izgatás miatt, mivel Angyalföldön többször is lejátszották a filmet. Szabadai Viktor, a párt angyalföldi frakciójának vezetője a sajtótájékoztatón közölte: a film csak a jogokat birtokló német alapítvány engedélyével játszható le Európában, márpedig a film vetítéséhez – ha jól tudja – a szervezőknek nem volt engedélyük.

A Népszabadság pénteki számában egy név nélkül nyilatkozó ügyvéd – aki magánszemélyként nyújtotta be a beadványt – kifejtette: jogilag lehetséges, hogy a hatóságok megszüntessék a Jud Süsst levetítő Gede testvérek által működtetett cégek, alapítványok tevékenységét.

Le kell foglalni a náci propagandafilm kópiáit és el kell járni a vetítést szervezők ellen, mert a párizsi békeszerződés – amelyet 1947-ben Magyarország is aláírt – egyik passzusa tiltja a fasiszta szervezetek működését és az ilyen ideológiák propagálását – mondta az ügyvéd a lapnak.

*
A Jud Süss című náci propagandafilmet Joseph Goebbels propagandaminiszter felügyelete mellett 1940-ben forgatta Veit Harlan az antiszemitizmus “igazolására”.

 

 

[popup][/popup]