Történelmi találkozó: Peresz fogadta Abbászt

Írta: Híradó - Rovat: Hírek - lapszemle

Még nem fordult elő, hogy a palesztin tárgyalókat az izraeli elnöki hivatalban fogadták volna 

Forrás: Híradó

 

A két vezető politikus tárgyalása mintegy húsz percen át tartott. A megbeszélés végén Peresz úgy nyilatkozott, hogy megvitatták az izraeli-palesztin békefolyamattal kapcsolatos kérdéseket. Az izraeli elnök szerint mindkét fél úgy gondolja, hogy a békének nincs alternatívája.
 
“Azt reméljük, hogy sikerül olyan igazi békét teremtenünk, amely a kölcsönös megértésen, a kultúrán és a gazdaság fejlődésen alapul, olyan békét, amely lehetővé teszi, hogy mindkét nép békében éljen egymás mellett két államban” – fogalmazott az izraeli államfő.

Az izraeli tömegtájékoztatási eszközök történelminek nevezték a mostani találkozót, mert eddig még nem fordult elő, hogy a palesztin tárgyalókat az izraeli elnöki hivatalban fogadták volna. Korábban rendszerint az izraeli kormányfői hivatal vagy a miniszterelnöki rezidencia volt a helyszíne a kétoldalú megbeszéléseknek.

Zijád Abu Zijád palesztin parlamenti képviselő azonban az izraeli közszolgálati rádiónak még a találkozó előtt nyilatkozva igyekezett tompítani a tárgyalás jelentőségét. Mint mondta, “az izraeliek tiszteletadása és ölelgetése értéktelen, semmit sem változtat a valóságon. Tovább tart a (palesztin) nép szenvedése, még mindig magasodnak az úttorlaszok, és folytatódik az izraeli telepépítési politika.”

A tavaly novemberben az egyesült államokbeli Annapolisban megrendezett nemzetközi értekezlet indította útjára a béketárgyalások mostani szakaszát, amelynek a tervek szerint decemberig el kellene jutnia odáig, hogy az érintett felek megállapodnak egy palesztin állam létrehozásáról. Eddig azonban nem történt érdemi előrelépés olyan kulcskérdésekben, mint a határvonalak kijelölése, Jeruzsálem státusának meghatározása, a zsidó telepek és a palesztin menekültek sorsának megoldása.
 
 

 

[popup][/popup]