Kapolcsi Bűvészeti Napok – Finisben a szervezés

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Finiséhez érkezett a Kapolcsi Bűvészeti Napok szervezése – tájékoztatta hétfőn a Független Hírügynökséget Márta István. A fesztiváligazgató hangsúlyozta: ígéretet kaptak arra, hogy a 60 milliós költségvetésből július 25-e és augusztus 3-a között megvalósuló rendezvény egyharmadát állami pénzből tudják finanszírozni. A fesztivál részletes programját a héten teszik fel a fesztivál honlapjára.
 

 

Forrás: Hírszerző

Mint arról már korábban hírt adtunk, ebben az évben nem Művészetek Völgye, hanem Kapolcsi Bűvészeti Napok várja a látogatókat. Márta István érdeklődésünkre elmondta: lassan lezárul az öntevékeny, önkéntes és önfenntartó rendezvény szervezése. A Kapolcsi Bűvészeti Napok költségvetését június végén 60 millió forintban állapították meg a szervezők.

Kérdésünkre, hogy rendelkezésükre áll-e már az összeg, a fesztiváligazgató elmondta, ígéretet kaptak arra, hogy 20 milliós állami támogatásban részesülnek. Ezt az összeget az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Miniszterelnöki Hivatal adja a kapolcsi Bűvészeti Napok megrendezéséhez, tette hozzá Márta István. A költségvetés kétharmadát a fesztivál maga termeli ki, többek között jegybevételből.

A 60 milliós költségvetési keret csak az úgynevezett dologi kiadásokat fedezi, így a fellépők ebben az évben gázsi nélkül vállalták a fellépést, ahogyan maguk között elnevezték: “zsíroskenyeres útiköltségért”. Mások mellett, az Amadinda együttes, Jordán Tamás, Palya Bea, Hobo és Dinnyés József lép fel zsíroskenyérért a tíznapos rendezvényen.

A szervezők interneten meghirdették az önkéntes fellépők pályázatát is, ahova 250 színházi, zenei és egyéb produkció pályázott. Közülük 75-öt választottak ki, akik szintén ingyen vállalták a szereplést. A Kapolcsi Bűvészeti Napokon láthatja a közönség a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadását, és számos veszprémi zenei együttes koncertjét. A korábbi évektől eltérően idén Kapolcs lesz az összművészeti fesztivál fő helyszíne. Lesznek ugyan kapcsolódó, öntevékeny rendezvények a hagyományos völgytelepüléseken, így Taliándörögdön, Vigántpetenden, Monostorapátin, Öcsön és Nagyvázsonyban, de nem a korábban megszokott mennyiségben. Egyedül Pula marad ki idén.

A Kapolcsi Bűvészeti Napok keretében a kortárs zsidó kultúrával is megismerkedhetnek a résztvevők. A Sirály Kulturális Központ és a Marom Budapest non-profit szervezet Sátoros Ünnep elnevezéssel nyolc napos kulturális fesztivált tart Monostorapátiban. Július 26-a és augusztus 2-a között több mint 100 programmal, köztük koncertekkel, színházi előadásokkal, filmklubbal és nem utolsósorban kóser konyhával várják az érdeklődőket.

Július 25-e és augusztus 3-a között pedig Nagyvázsony lesz, a humor magyar fővárosa, mondta el korábban a Független Hírügynökségnek Litkai Gergely, a Dumaszínház főszerkesztője. 10 napon keresztül csaknem 30 humorista részvételével rendezik meg először a DumaVölgy – Humorvár estéket Nagyvázsonyban. A Dumaszínház, a Showder Klub csapat és a Rádiókabaré sztárjai minden este várják a publikumot a humorestekre. Márta István kitért arra is, hogy ebben az évben összesen kétféle jegy lesz a rendezvényen, és ezek a belépők is csak korlátozott számban.

 

[popup][/popup]