Egy titokzatos kőtábla alakíthatja át Jézus Krisztust a szemünkben?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 Egy Krisztus előtt első évszázadból származó kőtábla újraértelmezheti a keresztény és a zsidó vallás közötti kötelékeket, mivel azt bizonyítja, hogy Jézus halál utáni feltámadása nem egyedi eset, hanem része egy korabeli zsidó tradíciónak.
 

Forrás: Hírszerző

 

A jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, Israel Knohl szerint a kőtáblán lévő szöveg “megváltoztathatja Jézus Krisztus személyiségéről eddig kialakult képünket”.

A Gábriel arkangyal kinyilatkoztatásának tartott, 87 soros szöveget tintával írták a kőre, ez azonban az eltelt évszázadok alatt megfakult, és néhány szó nem olvasható. A szöveg szerint Gábriel három nap után felébreszti halálából a “Hercegek Hercegét”, ami pontosan megfelel az akkori zsidó hagyományoknak.

Több kutató szerint nem egyértelmű Knohl professzor értelmezése, mivel néhány megkopott feliratról nem állapítható meg pontosan, mire vonatkozik. Mások szerint a tábla eredetisége is megkérdőjelezhető, mivel furcsa, hogy a tintával kőre írt szöveg ennyi ideig fennmaradt.

A kőtábla egy Zürichben élő gyűjtő tulajdonában van, aki Jordániában egy régiségkereskedőtől vásárolta az értékes tárgyi emléket évekkel ezelőtt. A tábla valószínűleg a Holt-tenger jordániai partjáról származik.

Knohl kedden ismerteti a táblával kapcsolatos nézeteit Jeruzsálemben, a holt-tengeri tekercsek felfedezésének hatvanadik évfordulóján. Az 1948-as lelet alapvetően befolyásolta a Biblia-kutatásokat, és ennek a kőtáblának a szövegét is hasonló horderejű felfedezésnek tartja Knohl professzor.
 

 

[popup][/popup]