A holokausztról másképp

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ha a holokauszt-irodalomra gondolunk, legtöbbünknek Kertész Imre művei mellett Anna Frank naplója jut majd eszünkbe, esetleg Elie Eiesel neve is beugrik. Hans Keilsoné szinte egészen biztos, hogy nem – pedig a szerző páratlanul érdekes életutat járt be.

2012. január 27.

 

Hollandiai zsidóként 1936-ban emigrált hazájából Amerikába, így első kézből nem tapasztalhatta meg azt, amivel a zsidótörvények következményei jártak, mégis ez határozta meg művészetét.

A Partvonal Kiadó szépirodalmi könyvsorozatában kiadott Keserédes komédia címet viselő regényét nem sokkal a második világháború véget érte után már kiadták Amszterdamban, de csak a 2010-es esztendő és a New York Times méltatása hozta meg neki a világsikert. Az 1909-ben született szerző ekkor már elmúlt százéves – szerencse, hogy megérhette az elismerést, amelyet nem élvezhetett sokáig, mivel 2011-ben elhunyt. Hagyott azonban egy, a nagyközönség számára még felfedezésre váró életművet, amely a Keserédes komédiából kiindulva igazán ígéretes.

A történet amszterdami házaspárja, Wim és Marie vállalják, hogy bújtatnak egy zsidót. Az általuk csak Nicónak nevezett férfi velük él az egész regény színhelyéül szolgáló házukban nem lép ki innen addig a napig, amíg egy betegség el nem viszi őt, s Wim a nekik segítő orvossal együtt ki nem viszi holttestét a parkba.

Keilson persze arra is figyel, milyen lehet ebben az önkéntes fogságban túlélni, de talán arra még sokkal érzékenyebben koncentrál, hogy milyen lehet bújtatóként is rettegni. A házaspár megpróbálja átérezni és könnyíteni Nico helyzetét, de közben nekik maguknak is meg kell birkózniuk félelmeikkel. Mindez pedg többszörösen is igaz lesz rájuk akkor, mikor kiderül – a holttestre adott utolsó pizsamában a házigazda monogramja mellett mosodai cédula is található, vagyis hirtelen fordult a kocka. Bujtatóból bujdoklóvá kell válniuk.

Érzékeny és kliséket nélkülöző regényről van szó, ami nagyon nagy szó egy ilyen típusú kötet esetében. Keilson érzékenysége és lírai hangja megnyeri az olvasót.

Hans Keilson: Keserédes komédia (Partvonal kiadó)
 

[popup][/popup]